2016 m. birželio mėnesio trečiasis dešimtadienis

Vidutinė dešimtadienio oro temperatūra (19,3–21,4 °C) buvo vidutiniškai 4,6° aukštesnė už 1981–2010 m. standartinę klimato normą (toliau – SKN). Birželio 23–26 d. daugelyje šalies rajonų aukščiausia oro temperatūra viršijo 30 °C, buvo užfiksuota nemažai stichinės kaitros atvejų (aukščiausia oro temperatūra 3 dienas ar ilgiau viršijo 30 °C).

Krituliai šį dešimtadienį tiek kiekio, tiek teritorijos atžvilgiu pasiskirstė labai netolygiai. Rytų, Pietų ir Šiaurės Rytų Lietuvoje iškrito 0,2–6 mm (iki 0,3 SKN). Vakarų Lietuvoje, centriniuose ir šiauriniuose šalies rajonuose iškrito 9–19 mm (0,4–0,7 SKN). Artimas SKN kritulių kiekis (20–27 mm) iškrito tik pavieniuose centriniuose ir vakariniuose šalies rajonuose. Šiaurės vakariniame šalies pakraštyje kritulių iškrito daugiausiai – 30–45 mm (> 1,2 SKN). Birželio 26–27 d. Birštono ir Joniškio agrometeorologijos stotyse buvo užfiksuotas smarkus lietus, pasiekęs pavojingo meteorologinio reiškinio rodiklį (per 12 val. ir mažiau iškrito 25 mm kritulių).

Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 47–55 °C, Dotnuvoje dirvožemiai sušilo iki 43 °C, Pietų Lietuvoje ir Pajūryje – iki 57–59 °C. Vidutinė dirvožemio temperatūra po natūralia danga iki 20 cm buvo apie 18–23 °C, aukščiausia 5 cm gylyje siekė 25–33 °C, 20 cm gylyje – 20–27 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje buvo 22–26 °C, aukščiausia siekė 30–34 °C, Pietrytinėje šalies dalyje viršijo 35 °C.

Dešimtadienio pradžioje visoje šalyje dirvožemiai iki 20 cm gylio šiaurės rytiniame šalies pakraštyje, centriniuose ir pavieniuose vakariniuose šalies rajonuose buvo drėgni arba šlapi, kitur – visiškai išdžiuvę. Iki dešimtadienio pabaigos situacija mažai pasikeitė.

Vertinant drėgmės sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento reikšmes, pirmoje dešimtadienio pusėje labai sausa buvo tik Pakruojo ir Panevėžio rajonuose, sausa – Varėnos ir Šakių rajonuose, sausringos sąlygos buvo susidariusios pavieniuose šiauriniuose, pietvakariniuose rajonuose, o centriniuose, šiaurės rytiniuose ir vakariniuose šalies rajonuose drėgmės sąlygos optimalios. Baigiantis dešimtadieniui situacija pagerėjo – labai sausa išliko tik Varėnos rajone, sausa – Trakų ir Vilniaus rajonuose, sausringa buvo Anykščių rajone ir aplinkiniuose rajonuose, taip pat dalyje pietvakarinių šalies rajonų. Kitur drėgmės sąlygos buvo optimalios ir tik Birštono, Joniškio, Kauno ir Prienų rajonuose fiksuotas drėgmės perteklius.

Saulė šį dešimtadienį visoje šalyje spindėjo 100–120 val.

Per dešimtadienį pavieniuose šalies rajonuose vaisius pradėjo nokinti agrastai, avietės, raudonieji ir juodieji serbentai bei vyšnios. Visur pražydo liepos.