2016 m. liepos mėnesio pirmasis dešimtadienis

Vidutinė dešimtadienio oro temperatūra (16,4–18,7 °C) daug kur buvo artima 1981–2010 m. standartinei klimato normai (toliau – SKN), Pajūryje 1–1,4° ją viršijo.

Dešimtadienis išsiskyrė gausiais krituliais – daugelyje rytinių ir pietrytinių šalies rajonų iškritusių kritulių kiekis sudarė 1,2–1,8 SKN, kitur SKN buvo viršyta 2–3 kartus. Liepos 3 d. užfiksuota nemažai atvejų, kai iškritusių kritulių kiekis pasiekė pavojingo meteorologinio reiškinio rodiklį (per 12 val. ir mažiau iškrito daugiau nei 15 mm kritulių). Liepos 6 d. Skuodo agrometeorologijos stotyje užfiksuotas smarkus lietus, pasiekęs stichinio meteorologinio reiškinio rodiklį (per 12 val. ir mažiau iškrito 53,4 mm kritulių).

Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 43–53 °C, Dotnuvoje ir Raseiniuose dirvožemiai sušilo iki 37–38 °C, Pajūryje – iki 56 °C. Vidutinė dirvožemio temperatūra po natūralia danga iki 20 cm buvo apie 16–20 °C, aukščiausia 5 cm gylyje siekė 26–31 °C, 20 cm gylyje – 21–24 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje buvo 19–22 °C, aukščiausia siekė 26–32 °C.

Dešimtadienio pradžioje dirvožemiai iki 20 cm gylio šiaurės rytiniame šalies pakraštyje, centriniuose ir pavieniuose vakariniuose šalies rajonuose buvo drėgni arba šlapi, kitur – visiškai išdžiuvę. Iki dešimtadienio pabaigos situacija gerokai pasikeitė – sausesni dirvožemiai išliko daugiausiai pietiniuose ir pietrytiniuose šalies rajonuose, kitur – drėgni arba šlapi.

Vertinant drėgmės sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento reikšmes, dešimtadienio pradžioje labai sausa buvo tik Varėnos rajone, sausa – Trakų ir Vilniaus rajonuose, Anykščių rajone ir aplinkiniuose rajonuose, taip pat dalyje pietvakarinių šalies rajonų – sausringa, kitur drėgmės sąlygos buvo optimalios ir tik Birštono, Joniškio, Kauno ir Prienų rajonuose fiksuotas drėgmės perteklius. Dėl didesnio nei įprastai kritulių kiekio, baigiantis dešimtadieniui optimalios drėgmės sąlygos buvo Panevėžio, Ukmergės, Vilniaus ir greta jų esančiuose rajonuose, o likusioje šalies teritorijoje fiksuojamas drėgmės perteklius.

Saulė šį dešimtadienį daugelyje šalies rajonų spindėjo 66–80 val., pietrytiniuose šalies rajonuose kiek mažiau – iki 60 val.