2017 m. birželio mėnesio antrasis dešimtadienis

Vidutinė antrojo birželio mėnesio dešimtadienio oro temperatūra (15,1–17,0 °C) visoje šalyje buvo 0,5–1,7° aukštesnė už 1981–2010 m. standartinę klimato normą (toliau – SKN). Dešimtadienio pradžioje vidutinė oro temperatūra visoje šalyje buvo artima šio laikotarpio SKN, tačiau paskutinės dvi dešimtadienio dienos buvo 3–4° šiltesnės lyginant su SKN. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 21–27 ºC, žemiausia nukrito iki 5–9 ºC, Pajūryje iki 11–12 °C.

Per dešimtadienį iškritusių kritulių pasiskirstymas šalyje, vėlgi, buvo nevienodas (1 paveikslas). Daugiausiai kritulių (35–48 mm) iškrito pietvakariniuose ir pietiniuose šalies rajonuose, taip pat Prienų ir Rokiškio apylinkėse – kritulių kiekis 1,3–1,6 karto viršijo SKN. Artimas normai kritulių kiekis (25–34 mm) teko didesnei Pietų Lietuvos daliai bei rytiniams ir šiaurės rytiniams šalies rajonams. Kiek mažiau kritulių (16–23 mm) iškrito Žemaitijoje, taip pat pavieniuose centriniuose ir šiaurės rytiniuose šalies rajonuose (0,5–0,7 SKN). Mažiausiai kritulių (4–13 mm) teko šiaurės vakariniam šalies pakraščiui, Panevėžio rajonui ir Kuršių nerijai – iki 0,2–0,5 SKN.

Birželio 12 d. Jurbarko, 14 d. Zarasų, 17 d. Druskininkų, 20 d. Prienų agrometeorologijos stotyse užfiksuotas smarkus lietus, pasiekęs pavojingo meteorologinio reiškinio rodiklį (per 12 val. ir mažiau iškrito daugiau nei 15 mm kritulių).

1 paveikslas. Antrojo birželio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis

Dirvožemiai 20 cm gylyje dešimtadienio pradžioje visoje šalyje buvo sausi arba visiškai išdžiuvę, tačiau dėl gausesnio lietaus situacija pagerėjo tik daugelyje pietvakarinių ir šiaurės rytinių šalies rajonų.

Vertinant drėgmės sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento reikšmes, dešimtadienio pradžioje Pietvakarių ir Pietų Lietuvoje buvo sausa, arba labai sausa, sausringa – šalies Šiaurės Rytuose, nežymus drėgmės trūkumas fiksuotas pavieniuose rytiniuose ir vakariniuose rajonuose, o optimalios drėgmės sąlygos buvo tik kai kuriuose šiaurės vakariniuose rajonuose. Krituliai, iškritę per dešimtadienį situaciją pagerino – baigiantis dešimtadieniui sausringos sąlygos išliko tik Panevėžio, Kauno, Alytaus ir Varėnos apylinkėse, nežymus drėgmės trūkumas fiksuotas daugiausia šalies pietryčiuose, o likusioje šalies teritorijoje drėgmės sąlygos buvo optimalios.

Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 39–50 °C, Dotnuvoje, Šiauliuose ir Šilutėje dirvožemiai įšilo kiek mažiau – iki 36–37 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 17–21 °C, aukščiausia pakilo iki 25–32 °C.

Saulė šį dešimtadienį daug kur šalyje spindėjo 70–95 val., Biržų rajone – beveik 100 val. (2 paveikslas).

2 paveikslas. Antrojo birželio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė