2017 m. birželio mėnesio trečiasis dešimtadienis

Vidutinė trečiojo birželio mėnesio dešimtadienio oro temperatūra (14,5–16,7 °C) šiaurės rytiniuose šalies rajonuose buvo 1,0–1,5° žemesnė už 1981–2010 m. standartinę klimato normą (toliau – SKN), Pietų Lietuvoje ir pajūryje nežymiai aukštesnė už SKN, o kitur nežymiai žemesnė už SKN. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 22–28 ºC, Druskininkuose iki 30 °C, žemiausia nukrito iki 3–9 ºC.

Dešimtadienis buvo lietingas (1 paveikslas). Didžiausias kritulių kiekis (40–84 mm) iškrito pietiniuose, centriniuose ir rytiniuose šalies rajonuose – kritulių norma čia buvo viršyta 1,5–3,0 karto. Lazdijų, Molėtų ir Vilniaus rajonuose kritulių norma buvo viršyta daugiau nei 3 kartus – čia iškrito 93–119 mm kritulių. Artimas normai kritulių kiekis (20–37 mm) iškrito Šilutės, Tauragės, Raseinių, Kėdainių, Panevėžio ir Rokiškio rajonuose, o mažiausiai kritulių (7–18 mm) teko šiaurės vakariniams šalies rajonams, taip pat Biržų apylinkėms – kritulių kiekis sudarė mažiau nei 0,6 SKN.

1 paveikslas. Birželio mėnesio trečiojo dešimtadienio kritulių kiekis

Birželio 29 d. daugelyje pietinių ir rytinių šalies rajonų lijo labai stipriai – Molėtų agrometeorologijos stotyje užfiksuotas labai smarkus lietus, pasiekęs stichinio meteorologinio reiškinio rodiklius – per 8 val. iškrito 51,3 mm kritulių. Stichinės liūtys buvo užfiksuotos ir Lazdijų, Trakų ir Vilniaus rajonuose. Kitur, nors kritulių kiekis ir buvo mažesnis, buvo pasiekti pavojingo meteorologinio reiškinio – smarkaus lietaus, rodikliai.

Vertinant drėgmės sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento reikšmes, dešimtadienio pradžioje daugelyje šalies rajonų drėgmės sąlygos buvo optimalios ir tik pavieniuose rajonuose buvo sausringa. Paskutinę dešimtadienio dieną nežymus drėgmės trūkumas išliko tik Klaipėdos, Panevėžio, Pakruojo ir Joniškio rajonuose. Vakariniuose ir šiaurės vakariniuose rajonuose drėgmės sąlygos buvo optimalios, o centriniuose, pietiniuose ir šiaurės rytiniuose rajonuose buvo susidaręs drėgmės perteklius.

Dirvožemiai 20 cm gylyje dešimtadienio pradžioje daugelyje pietinių, centrinių ir rytinių šalies rajonų buvo drėgni, kitur – vis dar sausoki, arba sausi. Dešimtadienio pabaigoje situacija pasikeitė – ten, kur gausiau lijo, dirvožemiai tapo šlapi, arba labai šlapi, kitur – drėgnoki, o šiaurės vakariniuose ir vakariniuose šalies rajonuose, kur lietaus buvo gerokai mažiau, išliko sausi.

Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 42–53 °C, Dotnuvoje, Šiauliuose ir Vilkaviškyje dirvožemiai įšilo kiek mažiau – iki 35–38 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 17–21 °C, aukščiausia pakilo iki 24–30 °C. Vidutinė dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje po natūralia danga svyravo apie 15–19 °C. Aukščiausia šiame gylyje pasiekė 17–22 °C, aukščiausia 5 cm gylyje pakilo iki 21–29 °C.

Saulė šį dešimtadienį daug kur šalyje spindėjo 50–76 val., Nidoje ir Biržų rajone – apie 85 val. (2 pav.).

2 paveikslas. Birželio mėnesio trečiojo dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė