2017 m. gegužės mėnesio antrasis dešimtadienis

Antrasis mėnesio dešimtadienis prasidėjo gerokai žemesne nei įprasta šiam laikotarpiui temperatūra – gegužės 10-oji buvo beveik 8–9° vėsesnė lyginant su šios dienos standartine klimato norma (toliau – SKN). Iš šiaurės plūstant vėsesniam orui gegužės 11–15 d. ir 17 d. ryto valandomis daugelyje šalies rajonų buvo fiksuojamas stichinis meteorologinis reiškinys – šalna aktyviosios augalų vegetacijos metu – šiomis dienomis oras daug kur atšalo iki -6…0 °C, o prie dirvos paviršiaus vietomis iki -8 °C. Vidutinė dešimtadienio oro temperatūra (11,6–14,1 °C) buvo nuo 1° žemesnė už SKN Pietryčių Lietuvoje iki 1,5 °C aukštesnė pajūryje. Dešimtadienio pabaiga lepino vasariška šiluma – daug kur sušilo iki 25–29 °C.

Šis dešimtadienis, kaip ir pirmasis, buvo ganėtinai sausas (1 paveikslas). Kazlų Rūdos, Raseinių, Pagėgių, Rietavo, Šilalės ir Tauragės apylinkėse nelijo visai, o Vakarų Lietuvoje, didesnėje dalyje centrinių šalies rajonų, taip pat šiaurės rytiniame pakraštyje palynojo negausiai – iki 2 mm (iki 0,1 SKN). Pietų Lietuvoje, Telšių, Radviliškio, Anykščių, Kupiškio apylinkėse kritulių iškrito kiek daugiau – iki 10 mm (0,2–0,3 SKN), o dar šiek tiek daugiau lietaus teko Panevėžio, Ukmergės, Molėtų, Širvintų ir Ignalinos rajonams, tačiau kritulių kiekis vis tiek buvo mažesnis už SKN.

1 paveikslas. Antrojo gegužės mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis

Dėl antrą dešimtadienį besitęsiančių sausesnių nei įprastai orų mažėjo drėgmės atsargos dirvožemiuose. Pakankamas drėgmės kiekis laikėsi Molėtų ir Ignalinos rajonuose, taip pat apie Marijampolę ir Kazlų Rūdą. Pavieniuose pietiniuose rajonuose dirvožemiai dar buvo drėgnoki, o visur kitur – sausoki.

Saulės spindulių šį dešimtadienį netruko – visoje šalyje saulė spindėjo ganėtinai panašiai – nuo 110 val. šiaurės rytiniame šalies pakraštyje iki 120–130 val. šalies pietvakariuose.

Ir nors naktimis pirmoje dešimtadienio pusėje gąsdino šalnos, dėl saulės ir šilumos dienos metu augalai toliau intensyviai vystėsi – daug kur šalyje baigė žydėti slyvos, pražydo alyvos, kaštonai, šermukšniai. Pradėjo skleistis ąžuolų lapai.