2017 m. gegužės mėnesio pirmasis dešimtadienis

 

2017 m. gegužės mėnesio pirmasis dešimtadienis

Pirmasis mėnesio dešimtadienis stebino kontrastingais orais – gegužės 1-oji buvo beveik 5° vėsesnė nei įprastai, įpusėjus dešimtadieniui vidutinė paros oro temperatūra daug kur siekė 14 °C, o baigiantis dešimtadieniui vėl stipriai atvėso – temperatūra buvo 8–9° žemesnė, nei įprasta šiomis dienomis. Vidutinė dešimtadienio oro temperatūra (7,9–9,7 °C) buvo vidutiniškai 2° žemesnė už 1991–2010 m. standartinę klimato normą (toliau – SKN).

Iš šiaurės plūstant vėsesniam orui gegužės 9–10 d. daugelyje šalies rajonų ryto valandomis buvo fiksuojamos šalnos. Kadangi augalų vegetacija tokiu metu jau būna aktyvi, šalnos tampa itin pavojingomis ir dėl to vadinamos stichinėmis. Šiomis dienomis oras atšalo iki -4…0 °C, o prie dirvos paviršiaus vietomis iki -7 °C.

Nepaisant permainingų orų, augalai toliau intensyviai vystėsi – daug kur šalyje pražydo slyvos, vyšnios, agrastai, serbentai, Lazdijų rajone pasirodė kriaušių ir obelų žiedai. Intensyviai sužydėjo klevai ir ievos.

Kritulių šį dešimtadienį iškrito ne itin daug (1 paveikslas), tačiau jų pasiskirstymas visoje šalyje buvo labai nevienodas. Daugiausia (10–18 mm) kritulių iškrito šalies pietuose, taip pat Šiaulių ir Mažeikių apylinkėse, tačiau jų kiekis buvo artimas, arba šiek tiek mažesnis už SKN (sudarė 0,6–1,0 SKN). Likusioje šalies teritorijoje kritulių kiekis svyravo nuo 2 iki 10 mm, o mažesnis nei 2 mm kritulių kiekis pasiekė šiaurės vakarinį šalies pakraštį, taip pat Akmenės ir Joniškio rajonus, Rokiškio, Ukmergės ir Utenos apylinkes. Kėdainių rajone šis dešimtadienis buvo visiškai sausas.

 1 paveikslas. Pirmojo gegužės mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis
1 paveikslas. Pirmojo gegužės mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis

 

Gegužės 9–10 d. daugelyje rajonų krito mišrūs krituliai, susidarė sniego danga, o storiausia ji buvo Biržų rajone ir siekė 7 cm.

Saulė, dėl pirmoje dešimtadienio pusėje šalies pietuose vyravusio didesnio debesuotumo, šį dešimtadienį ilgiausiai (90–118 val.) spindėjo šiauriniuose ir vakariniuose šalies rajonuose. Centrinėje šalies dalyje, taip pat Vilniaus, Lazdijų ir Vilkaviškio apylinkėse saulė spindėjo apie 75 val., o Varėnos apylinkėse apie 64 val.