2017 m. gegužės mėnesio trečiasis dešimtadienis

Trečiasis mėnesio dešimtadienis pasitiko šiluma – gegužės 21 d. visoje šalyje buvo vidutiniškai 4–5 °C šilčiau, nei įprasta šiam laikotarpiui. Daugelyje šalies rajonų aukščiausia oro temperatūra dienomis viršijo 20 °C, tik gegužės 26 d. buvo kiek vėsesnė. Šilčiausia šį dešimtadienį buvo gegužės 28-oji – daug kur šalyje termometrai rodė 25–27° šilumą. Vidutinė dešimtadienio oro temperatūra (12,4–15,9 °C) daugelyje šalies rajonų buvo 1–3° aukštesnė už 1981–2010 m. standartinę klimato normą (toliau – SKN), o pajūryje – artima SKN.

Šis dešimtadienis, kaip ir pirmieji du, taip pat buvo gana sausas (1 paveikslas). Lietus daugiausia buvo negausus, kelias dienas nelijo visai, o didesniu kritulių kiekiu pradžiugino paskutinė dešimtadienio, o kartu ir kalendorinio pavasario diena. Daugiausia kritulių (5–12 mm) iškrito Šiauriniame šalies pakraštyje ir pavieniuose centriniuose rajonuose (0,3–0,6 SKN), kitur kritulių kiekis siekė 2–4 mm (iki 0,2 SKN), o mažiausiai kritulių teko vakariniam šalies pakraščiui bei Kėdainių, Radviliškio ir Ukmergės rajonams – čia iškrito apie 1 mm kritulių.

1 paveikslas. Trečiojo gegužės mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis

Dėl visą gegužės mėnesį besitęsiančių sausesnių nei įprastai orų ir toliau mažėjo drėgmės atsargos dirvožemiuose – paskutinę dešimtadienio dieną visoje šalyje dirvožemiai 20 cm gylyje buvo sausoki, arba visiškai išdžiuvę.

Saulė šį dešimtadienį daugelyje rajonų spindėjo 100–110 val., o Vakarų Lietuvoje apie 120 val.