2017 m. lapkričio mėnesio antrasis dešimtadienis

Praėjęs dešimtadienis, kaip ir pirmasis lapkričio mėnesio dešimtadienis, pasižymėjo šiltesniais orais – vidutinė dešimtadienio oro temperatūra (2,3–6,0 °C) šalyje buvo 1,6–2,5° aukštesnė už standartinę klimato normą (toliau – SKN). Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 5–10 °C, žemiausia nukrito iki -2…+1 °C.

Krituliai šį dešimtadienį pasiskirstė labai netolygiai – tiek laiko, tiek teritoriniu atžvilgiu (1 pav.). Daugiausiai kritulių (nuo 40 iki beveik 100 mm) teko Šiaurės Vakarų Lietuvai bei Alytaus rajonui – čia dešimtadienio kritulių kiekio norma vietomis buvo viršyta 4 kartus. Būtent šiuose regionuose pasitaikė nemažai atvejų, kai krito smarkūs krituliai, laikomi pavojingu meteorologiniu reiškiniu, kai per 12 val. ar trumpesnį laikotarpį iškrinta 15–49 mm kritulių. Kitur šalyje kritulių kiekis buvo artimas normai ir tik pavieniuose Anykščių, Jonavos, Kėdainių ir Marijampolės rajonuose iškritusių kritulių kiekis buvo šiek tiek mažesnis nei įprasta.

Ir nors mėnuo dar nesibaigė, daugelyje Vakarų Lietuvos rajonų, taip pat Alytaus ir Prienų apylinkėse jau yra pasiekta, o kai kur 50–90 % viršyta viso mėnesio kritulių kiekio norma.

 1 pav. Antrojo lapkričio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis (milimetrais)
1 pav. Antrojo lapkričio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis (milimetrais)

Per vasarą ir rudenį įmirkusiems, o kai kur – permirkusiems dirbamiems laukams džiūti palankių salygų nėra – dirvožemiai 20 cm gylyje, kaip ir praėjusį dešimtadienį, daugelyje rajonų išliko šlapi arba labai šlapi.

Žemiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -2…0 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 3–5 °C, aukščiausia pakilo iki 6–7 °C, žemiausia, kaip ir praėjusį dešimtadienį, svyravo apie 1–3 °C.

Mūsų platumose lapkričio mėnesiais saulės spindulių įprastai būna mažiausiai metuose. Ne išimtis ir šis dešimtadienis – trumpiausiai (2–9 val.) saulė pro debesis rodėsi Rytų Lietuvoje, o likusios šalies teritorijos gyventojai saulės spinduliais galėjo mėgautis ilgiau – 14–19 val. (2 pav.).

 2 pav. Antrojo lapkričio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė (valandomis)
2 pav. Antrojo lapkričio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė (valandomis)