2017 m. lapkričio mėnesio trečiasis dešimtadienis

Paskutinis lapkričio mėnesio, o kartu ir viso rudens sezono dešimtadienis, pasižymėjo šiltesniais orais – tai paskutiniu metu jau tapo įprasta. Tik vienintelę lapkričio 22 d. visoje šalyje buvo vėsiau, nei įprasta – kitomis dienomis vidutinė paros oro temperatūra buvo nuo 0,6 iki 4,9 °C aukštesnė, lyginant su standartine klimato norma (toliau – SKN). Vidutinė viso dešimtadienio oro temperatūra (0,5–3,8 °C) šalyje buvo 1,2–2,1° aukštesnė už SKN. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 5–9 °C, žemiausia nukrito iki -3…-0 °C.

Daugiausia kritulių (30–45 mm), kaip ir praėjusį dešimtadienį, teko vakariniams šalies rajonams – čia dešimtadienio kritulių norma vietomis buvo viršyta iki 2,7 karto. Būtent šiame regione pasitaikė keli atvejai, kai krito smarkūs krituliai – tai laikoma pavojingu meteorologiniu reiškiniu, kai per 12 val. ar trumpesnį laikotarpį iškrinta 15–49 mm kritulių. Daugelyje šalies rajonų kritulių kiekis buvo artimas normai, o mažiausiai kritulių (7–12 mm) iškrito Rytų Lietuvoje – pavieniuose rajonuose šis kritulių kiekis tesudarė pusę dešimtadienio normos (1 pav.).

Pasibaigus mėnesiui galima įvertinti ir bendrą lapkričio mėnesio kritulių kiekį – daugiausiai kritulių teko Vakarų Lietuvai ir pavieniams Alytaus, Šakių bei Kazlų Rūdos rajonams – čia kritulių norma buvo viršyta 1,3–2 kartus. Kitur šalyje kritulių kiekis buvo artimas mėnesio normai.

 1 pav. Trečiojo lapkričio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
1 pav. Trečiojo lapkričio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

Paskutinę kalendorinio rudens dieną daugelį šiaurinių ir centrinių šalies rajonų užklojo 1–2 cm storio sniego danga, o Dūkšto apylinkėse ji siekė 4 cm.
Dėl vėsesnių lapkričio 22 d. orų dirvožemiai šalies pietryčiuose pradėjo šalti, tačiau įšalas laikėsi neilgai – didžiausias jis buvo Varėnoje – 8 cm, Vilniaus apylinkėse siekė 1 cm.

Dirvožemiai 20 cm gylyje, kaip ir visą lapkričio mėnesį, daugelyje rajonų išliko šlapi arba labai šlapi.

Žemiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -4…-1 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 1–4 °C, aukščiausia pakilo iki 4–7 °C, žemiausia svyravo apie 0–2 °C.

Saulė trumpiausiai (2–5 val.) šį dešimtadienį spindėjo centriniuose šalies rajonuose, taip pat Lazdijų, Šiaulių ir Utenos apylinkėse (2 pav.). Kitur šalyje saulė spindėjo apie 5–10 val. ir tik pajūrio gyventojai saulės spinduliais galėjo lepintis šiek tiek ilgiau – 11–14 val.

 2 pav. Trečiojo lapkričio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis
2 pav. Trečiojo lapkričio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis