2017 m. liepos mėnesio trečiasis dešimtadienis

Trečiasis liepos mėnesio dešimtadienis, lyginant su praėmusiais dviem, buvo šilčiausias – vidutinė dešimtadienio oro temperatūra (17,3–19,1 °C) visoje šalyje buvo artima standartinei klimato normai (toliu – SKN). Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 25–30 ºC, žemiausia nukrito iki 6–11 ºC, Nidoje – iki 15 °C. Gerokai vėsesnė nei įprasta buvo liepos 21 d. – visoje šalyje buvo vidutiniškai 2,2 ºC vėsiau, nei įprasta, kitomis dienomis temperatūra buvo artima tų dienų SKN, o liepos 31 d. temperatūra buvo vidutiniškai 1,8 ºC aukštesnė už SKN.

Dešimtadienio pradžia buvo sausesnė, tačiau vėlesnėmis dienomis per daugelį šalies rajonų slinko lietaus, vietomis liūtinio, debesys. Mažiausiai (iki 10 mm) lijo šiaurės vakariniame šalies pakraštyje – čia iškrito mažiau nei trečdalis kritulių normos. Kiek daugiau palijo (11–19 mm) Kretingos, Mažeikių, Joniškio, Pasvalio, Kauno, Prienų ir Alytaus apylinkėse, tačiau šis kritulių kiekis buvo mažesnis už SKN (sudarė apie 0,3–0,7 SKN). Artimas normai kritulių kiekis (20–34 mm) teko didžiajai daliai šiaurinių šalies rajonų, taip pat pietiniam šalies pakraščiui. Didesnis už normą (1,5–2,5 SKN) kritulių kiekis iškrito Tauragės, Ukmergės, Kaišiadorių, Elektrėnų, Trakų, Vilniaus, Molėtų, Švenčionių ir Ignalinos rajonuose, o daugiausiai lietaus (85–110 mm) kliuvo Jurbarko, Tauragės, Raseinių, Kėdainių ir Šakių apylinkėms – čia SKN buvo viršyta 2,8–3,7 karto (1 pav.).

1 pav. Trečiojo liepos mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis (mm)

 

Vertinant drėgmės sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento reikšmes, dešimtadienio pradžioje daugelyje šalies rajonų buvo susidaręs drėgmės perteklius (Rytų ir Pietryčių Lietuvoje – itin didelis), optimalios drėgmės sąlygos fiksuotos tik Klaipėdos ir Vilkaviškio apylinkėse, o Joniškio rajone laikėsi nežymus drėgmės trūkumas. Baigiantis dešimtadieniui daugelyje šalies rajonų išliko drėgmės perteklius, Joniškio, Akmenės, Pakruojo, Klaipėdos, Kretingos ir Prienų apylinkėse sąlygos buvo optimalios, o nedidelis drėgmės trūkumas fiksuotas tik Vilkaviškio rajone.

Dirvožemiai 20 cm gylyje dešimtadienio pradžioje palengva sausėjo, tik daugelyje rytinių ir šiaurės rytinių šalies rajonų išliko labai šlapi. Dešimtadienio pabaigoje situacija pasikeitė nežymiai.

Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 43–51 °C, Dotnuvoje ir Šiauliuose dirvožemiai įšilo kiek mažiau – iki 35–38 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 19–22 °C, aukščiausia pakilo iki 25–30 °C.

Saulė šį dešimtadienį ilgiausiai (apie 100 val.) spindėjo Biržų ir Telšių apylinkėse, kitur šalyje saulės spindėjimo trukmė buvo labai panaši ir svyravo apie 70–85 val. (2 pav.).

2 pav. Trečiojo liepos mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė (valandomis)