2017 m. rugpjūčio mėnesio antrasis dešimtadienis

Vidutinė rugpjūčio mėnesio antrojo dešimtadienio oro temperatūra (17,4–19,7 °C) didžiojoje Lietuvos dalyje buvo 0,8–1,8 aukštesnė už standartinę klimato normą (toliau – SKN), o Rytinėje Lietuvos dalyje fiksuota teigiama 2,2–2,4 °C anomalija. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 26–34 °C, o žemiausia nukrito iki 6–12 °C.

Krituliai šį dešimtadienį pasiskirstė labai netolygiai. Mažiausiai (1–17 mm) jų iškrito Vakarų Lietuvoje – čia kritulių kiekis sudarė iki 0,7 SKN. Artimas normai kritulių kiekis iškrito tik Biržų, Kauno, Kalvarijos, Molėtų ir Ignalinos rajonuose. Kitur šalyje kritulių kiekis (32–79 mm) normą viršijo nuo 1,3 iki 3,7 karto (1 pav.).

 1 pav. Antrojo dešimtadienio kritulių kiekis
1 pav. Antrojo dešimtadienio kritulių kiekis

Vertinant agrometeorologines sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento reikšmes, Alytaus, Kauno, Širvintų ir Vilkaviškio rajonuose dėl mažesnio lietaus kiekio buvo susidaręs nežymus drėgmės trūkumas. Rytiniuose, pavieniuose vakariniuose rajonuose bei Šakių ir Kėdainių rajonuose buvo susidaręs drėgmės perteklius. Kitur drėgmės sąlygos buvo optimalios.

Baigiantis dešimtadieniui Kauno ir Alytaus buvo labai sausa, o Skuodo rajone – sausa. Akmenės, Joniškio, Vilkaviškio ir Lazdijų rajonuose – sausringa. Pavieniuose šiauriniuose ir pietiniuose rajonuose buvo susidaręs nežymus drėgmės trūkumas, o Tauragės, Raseinių, Jurbarko, Kėdainių, Ukmergės ir Vilniaus rajonuose išliko drėgmės perteklius.

Dirvožemiai 20 cm gylyje daugelyje rajonų visą dešimtadienį sausėjo. Tik Ukmergėje, Marijampolėje, Elektrėnuose ir Druskininkuose visą dešimtadienį išliko šlapi, o Kaišiadoryse, Kybartuose ir Laukuvoje drėgni. Paskutinę dešimtadienio dieną, dėl gausesnio lietaus, kai kur dirvožemiai tapo drėgnesni.

Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 45–51 °C, Biržuose, Kybartuose, Panevėžyje, Raseiniuose, Šiauliuose ir Šilutėje ir dirvožemiai įšilo kiek mažiau – iki 39–44 °C.

Saulė šį dešimtadienį ilgiausiai (apie 87 val.) spindėjo Kuršių nerijoje, kitur šalyje saulės spindėjimo trukmė buvo trumpesnė ir svyravo apie 66–80 val. (2 pav.).

2 pav. Antrojo rugpjūčio mėnesio deišmtadienio saulės spindėjimo trukmė (valandomis)