2017 m. rugsėjo mėnesio pirmasis dešimtadienis

Vidutinė šio dešimtadienio oro temperatūra (13,3–15,2 °C) daug kur šalyje buvo artima standartinei klimato normai (toliau – SKN), tik Kuršių nerijoje fiksuota silpnai neigiama 0,5 °C anomalija, o daugelyje Rytų Lietuvos rajonų anomalija buvo silpnai teigiama ir svyravo apie 0,5–1,2 °C. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 21–25 °C, žemiausia nukrito iki 2–9 °C, Kuršių nerijoje 11 °C.
Šį dešimtadienį lietus tai viename, tai kitame regione buvo kiekvieną dieną. Daugiausia lietaus teko Panevėžio, Radviliškio, Kėdainių, Pakruojo, Pasvalio apylinkėms, taip pavieniams šiaurės vakariniams (Kretingos, Skuodo r.) ir pietiniams (Šalčininkų, Vilkaviškio r.) rajonams – čia iškritusio lietaus kiekis normą viršijo daugiau nei 2,5 karto. Daugiau nei įprasta (1,3–2,5 SKN) lijo visoje Vakarų Lietuvoje. Artimas normai kritulių kiekis fiksuotas daugelyje Šiaurės rytų ir Pietų Lietuvos rajonų, o mažiausiai lietaus (iki 0,8 SKN) iškrito Varėnos, Vilniaus, Prienų, Trakų ir Molėtų apylinkėse (1 pav.). Pasitaikė ir liūtinio lietaus – rugsėjo 4 d. Buivydžių vandens matavimo stotyse užfiksuotas labai smarkus lietus, pasiekęs stichinio meteorologinio reiškinio rodiklį (per 12 val. ir mažiau iškrito daugiau nei 49 mm kritulių).

Vertinant agrometeorologines sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento reikšmes, dešimtadienio pradžioje Rytų Lietuvoje laikėsi drėgmės perteklius, optimalios drėgmės sąlygos fiksuotos pavieniuose Vakarų Lietuvos rajonuose, o sausiau buvo tik tik Joniškio, Mažeikių, Radviliškio, Šiaulių apylinkėse. Baigiantis dešimtadieniui daugelyje Vakarų Lietuvos rajonų drėgmės sąlygos buvo optimalios, o kitur šalyje fiksuotas drėgmės perteklius – šiaurės rytiniame šalies pakraštyje, taip pat Pasvalio, Panevėžio, Ukmergės, Birštono ir Šalčininkų apylinkėse drėgmės perteklius buvo itin didelis.
Dirvožemiai 20 cm gylyje daugelyje rajonų buvo drėgni arba šlapi ir tik pavieniuose šiauriniuose rajonuose – sausoki.
Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 26–33 °C, pajūryje dirvožemiai įšilo kiek smarkiau – iki 36–37 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 14–16 °C, aukščiausia pakilo iki 19–21°C, Klaipėdoje, kur buvo daugiau saulėtų dienų, iki 23 °C, o žemiausia nukrito iki 7–11 °C.
Saulė šį dešimtadienį daug kur šalyje spindėjo 17–24 val., vakariniame šalies pakraštyje ir daug kur Rytų Lietuvoje saulė spindėjo keliomis valandomis ilgiau, o Vilniaus apylinkėse ir pajūryje saulė gyventojus lepino šiek tiek daugiau nei 30 valandų (2 pav.).