2017 m. rugsėjo mėnesio trečiasis dešimtadienis

Vidutinė šio dešimtadienio oro temperatūra (11,2–14,1 °C) daug kur šalyje buvo 0,7–1,6° aukštesnė už standartinę klimato normą (toliau – SKN), tik Kuršių nerijoje anomalija buvo kiek mažesnė ir siekė 0,5°. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 19–22 °C, žemiausia nukrito iki -3…4 °C, Kuršių nerijoje išliko šilčiausia – temperatūra krito iki 9 °C. Rugsėjo 28 ir 29 d. vietomis, o 30 d. fiksuotas stichinis meteorologinis reiškinys – šalna aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu – oro temperatūra 2 cm aukštyje daug kur nukrito iki -5,2…-0,3 °C, o standartiniame 1,5 m aukštyje daugelyje Pietų Lietuvos rajonų – iki -2,7…-0,2 °C.  
Lietaus buvo tik pirmomis dešimtadienio dienomis, tačiau kai kur jo kiekis buvo pakankamas, kad būtų viršyta viso dešimtadienio kritulių norma (1 pav.). Daugiausia lietaus (19–32 mm) teko Kėdainių, Jonavos, Kauno, Prienų, Birštono, Alytaus ir Druskininkų apylinkėms – čia iškritusių kritulių kiekis pasiekė pavojingo meteorologinio reiškinio – smarkaus lietaus rodiklius – per 12 val. iškrito 15–49 mm kritulių, o dešimtadienio kritulių norma buvo viršyta 1,3–2,1 karto. Artimas normai kritulių kiekis (12–21 mm) iškrito daugelyje Pietų Lietuvos, taip pat dalyje šiaurės rytinių šalies rajonų. Rytiniame šalies pakraštyje, taip pat Jurbarko, Raseinių, Kelmės, Šiaulių, Joniškio, Akmenės ir Mažeikių apylinkėse kritulių kiekis (8–13 mm) buvo 30–60 % mažesnis nei įprasta, o Vakarų Lietuvoje lietaus buvo dar mažiau (4–11 mm).

Vertinant agrometeorologines sąlygas pagal Selianinovo hidroterminio koeficiento reikšmes, dešimtadienio pradžioje visoje šalyje fiksuotas drėgmės perteklius, o itin didelis jis buvo Vakarų, Šiaurės ir Rytų Lietuvoje. Nors per dešimtadienį beveik nelijo ir vyravo saulėti orai, situacija pasikeitė nežymiai – paskutinę dešimtadienio dieną itin didelis drėgmės perteklius laikės daugelyje šiaurinių ir vakarinių šalies rajonų.
Dirvožemiai 20 cm gylyje daugelyje rajonų, kaip ir praėjusiais dešimtadieniais, išliko drėgni, šlapi arba labai šlapi.
Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 22–30 °C, o Kuršių nerijoje dirvožemiai įšilo kiek smarkiau – iki 32 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 12–15 °C, aukščiausia pakilo iki 16–21 °C, žemiausia nukrito iki 6–8 °C. Vidutinė dirvožemio temperatūra po natūralia danga 5 cm gylyje šį dešimtadienį svyravo apie 12–15 °C, aukščiausia siekė 15–20 °C, aukščiausia 20 cm gylyje kilo iki 14–16°C.
Orus šį dešimtadienį daugiausia lėmė anticiklonas, tad saulė spindėjo gerokai ilgiau nei ankstesniais rugsėjo mėnesio dešimtadieniais (2 pav.). Ilgiausiai (daugiau nei 85 val.) saulės spinduliais galėjo džiaugtis Vilniaus ir Šilutės apylinkių gyventojai. Kitur saulė spindėjo apie 70–80 val. ir tik šiauriniame šalies pakraštyje saulė spindėjo kiek mažiau – apie 68 val.