2017 m. spalio mėnesio antrasis dešimtadienis

Antrasis spalio mėnesio dešimtadienis lepino šiluma – beveik visos dienos buvo nuo 1,6 iki 5,8° šiltesnės, nei įprasta ir tik pirmosios bei paskutinės dešimtadienio dienos vidutinė temperatūra buvo artima standartinei klimato normai (toliau – SKN). Vidutinė viso dešimtadienio oro temperatūra (8,9–11,4 °C) visoje šalyje už SKN buvo aukštesnė 2,3–3,5°. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 14–20 °C, žemiausia nukrito iki -3…4 °C, Kuršių nerijoje 8 °C.

Lietingesnė buvo dešimtadienio pradžia, tačiau palijo tiek, kad kritulių norma buvo daugiau ar mažiau viršyta beveik visuose šalies rajonuose. Mažiausiai kritulių teko šiauriniam šalies pakraščiui, taip pat Ignalinos, Šilalės, Kretingos, Kelmės ir Kalvarijos rajonams – čia iškritęs kritulių kiekis buvo artimas SKN (1 pav.). Šiek tiek didesnis už normą kritulių kiekis iškrito didesnėje Šiaurės Lietuvos dalyje, taip pat Alytaus, Lazdijų ir Varėnos rajonuose. Likusioje šalies teritorijos dalyje kritulių norma buvo viršyta nuo 1,8 iki 2,3 karto.

1 pav. Antrojo spalio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekio nuokrypis nuo SKN

Dirvožemiai 20 cm gylyje daugelyje rajonų išliko šlapi arba labai šlapi, o didesniame Pietų Lietuvos regione ir pavieniuose šiauriniuose rajonuose – drėgni.

Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 17–25 °C, Dotnuvoje dirvožemiai įšilo kiek mažiau – iki 14 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje, kaip ir praėjusį dešimtadienį, svyravo apie 9–11 °C, aukščiausia pakilo iki 12–15 °C, žemiausia nukrito iki 3–7 °C.

Saulė šį dešimtadienį daug kur šalyje spindėjo 17–24 val., tik Šilutės apylinkėse ir Kuršių nerijoje buvo galima mėgautis dažnesniais saulės spinduliais – čia saulė spindėjo 28–35 val. (2 pav.).