2017 m. spalio mėnesio trečiasis dešimtadienis

Praėjęs dešimtadienis buvo kontrastingas. Pirmoji jo diena dar buvo 1,5° šiltesnė nei įprasta, tačiau 22–25 dienomis buvo gerokai – iki 4,6°, vėsiau, lyginant su šių dienų standartine klimato norma (toliau – SKN). Šiluma vėl pasižymėjo 26 d. – kai kur vidutinė paros oro temperatūra viršijo 10 °C, o paskutinė spalio mėnesio diena buvo vidutiniškai 2,4° vėsesnė už tos dienos SKN. Vidutinė viso dešimtadienio oro temperatūra (2,3–7,0 °C) daugelyje šalies rajonų buvo 0,9–2,2° žemesnė už SKN, ir tik pietvakarių Lietuvoje bei pamaryje anomalija buvo mažesnė ir svyravo apie 0,4–0,7°. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 9–13 °C, žemiausia nukrito iki -4…-1 °C, Kuršių nerijoje – iki 2°C.

Spalio 22 d. daugelyje šalies rajonų (išskyrus pajūrį, pamarį ir pietvakarinį šalies pakraštį) vidutinei paros oro temperatūrai nukritus žemiau 5 °C, baigėsi augalų vegetacijos laikotarpis – tai įvyko vidutiniškai 6 dienomis anksčiau, nei įprasta. Šiais metais augalų vegetacijos laikotarpis daugelyje šalies rajonų truko apie 206 d. – vidutiniškai 6 dienomis ilgiau, nei SKN.

Šį dešimtadienį iš dangaus krito ne tik lietus, bet ir pirmosios šio sezono snaigės. Dešimtadienio pradžia buvo sausesnė, tačiau kitomis dienomis kritulių iškrito tiek, kad norma buvo viršyta beveik visuose šalies rajonuose. Akmenės, Mažeikių, Šiaulių, Pakruojo, Biržų ir Ukmergės rajonams kritulių teko mažiausiai (20–25 mm), tačiau kritulių kiekis beveik atitiko SKN, o gretimuose rajonuose iškritęs kritulių kiekis buvo nežymiai didesnis už SKN (1 pav.). Pietų Lietuvoje iškritęs kritulių kiekis normą daug kur viršijo 3–6 kartus, tačiau daugiausiai kritulių teko pajūriui – čia iškrito 82–92 mm. Kitur šalyje kritulių norma buvo viršyta nuo 1,5–2,8 karto. Pasitaikė nemažai smarkaus lietaus atvejų, kurie jau laikomi pavojingais meteorologiniais reiškiniais – smarkiausias lietus fiksuotas 30 d. Nidos meteorologijos stotyje – per 12 val. iškrito 34,0 mm kritulių.

 1 pav. Trečiojo spalio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis (mm)
1 pav. Trečiojo spalio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis (mm)

Dirvožemiai 20 cm gylyje daugelyje rajonų išliko šlapi arba labai šlapi, o didesniame Pietų Lietuvos regione ir pavieniuose šiauriniuose rajonuose – drėgni.
Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje, kaip ir praėjusį dešimtadienį, svyravo apie 4–6 °C, aukščiausia pakilo iki 9–10 °C, žemiausia nukrito iki 1–2 °C.
Saulė šį dešimtadienį gerokai daugiau (20–42 val.) spindėjo šiauriniuose šalies rajonuose – tai nulėmė pirmoje dešimtadienio pusėje gerokai šiauriau Lietuvos buvęs anticiklonas. Kitur šalyje saulė spindėjo 10–17 val. (2 pav.).

 

 2 pav. Trečiojo spalio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė (valandomis)
2 pav. Trečiojo spalio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė (valandomis)