2018 m. balandžio mėnesio trečiasis dešimtadienis

Trečiojo balandžio mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra (8,2–12,0 °C) visoje šalyje standartinę klimato normą (toliau – SKN) viršijo vidutiniškai 1,4° (1 pav.). Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pasiekė 19–27 °C. Balandžio 30-oji buvo karščiausia dešimtadienio diena, dalyje meteorologijos stočių registruota šios dienos aukščiausia oro temperatūrą per visą stebėjimų laikotarpį, o Druskininkuose oro temperatūra pakilo iki +28,6 °C – tai naujas šios paros oro temperatūros rekordas Lietuvoje. Žemiausia oro temperatūra nukrito iki -2…4 °C. Balandžio 22, 28 ir 29 d. vietomis, o 23 d. daugelyje šalies rajonų ryto valandomis buvo fiksuotos šalnos – temperatūra dirvos paviršiuje krito iki -7…0 °C.

 1 pav. Trečiojo balandžio mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra, °C
1 pav. Trečiojo balandžio mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra, °C

Trečiąjį balandžio dešimtadienį kritulių kiekis (5–25 mm) pasiskirstė labai netolygiai. Daugiausiai lijo vakariniuose Žemaičių aukštumos šlaituose, kur SKN buvo viršyta iki 2,5 karto. Gausiau palijo ir didesnėje Pietų Lietuvos dalyje (1,3–2 SKN). Aukštaitijos rytiniuose rajonuose, išskyrus siaurą pasienio ruožą, kritulių kiekis buvo mažesnis nei SKN (60–80 %). Likusiuose rajonuose kritulių kiekiai buvo artimi vidutiniams (2 pav.).

 2 pav. Trečiojo balandžio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
2 pav. Trečiojo balandžio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

Trečiąjį balandžio dešimtadienį, kaip ir pirmąją, ryškus Saulės spindėjimo trukmės pasiskirstymas pietų-šiaurės kryptimi. Saulė ilgiausiai spindėjo pietvakariniame pakraštyje (89 val.) ir Nidoje (85 val.), o trumpiausiai – šiauriniuose rajonuose (72 val.) (3 pav.).

 3 pav. Trečiojo balandžio mėnesio dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė, val.
3 pav. Trečiojo balandžio mėnesio dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė, val.

Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 10–13 °C, aukščiausia, kaip ir praėjusį dešimtadienį, kilo iki 15–21 °C, žemiausia buvo nukritusi iki 4–6 °C.

Dėl vietomis iškritusio didesnio nei įprasta kritulių kiekio dirvožemiai 20 cm gylyje per dešimtadienį įgavo drėgmės, sausesni išliko tik daug kur Pietų ir Pietryčių Lietuvoje, taip pat Biržų, Plungės, Tauragės ir Telšių apylinkėse.