2018 m. gegužės mėnesio pirmasis dešimtadienis

Gegužės mėnesio pirmojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra (12–16 °C) visoje šalyje buvo vidutiniškai 3,5° aukštesnė lyginant su standartine klimato norma (toliau – SKN) (1 pav.). Tai jau ketvirtas dešimtadienis iš eilės, kai vidutinė oro temperatūra viršija SKN. Aukščiausia oro temperatūra siekė 23–29 °C. Gegužės 3 d. buvo viršytas šios dienos karščio rekordas – 29,2 °C (Alytus). Žemiausia temperatūra dešimtadienio viduryje nukrito iki 0–6 °C, vietomis vakariniame pakraštyje iki -0,3 °C. Gegužės 5–8 d. vietomis ryto valandomis buvo fiksuotos šalnos – temperatūra dirvos paviršiuje krito iki -5…0 °C.

 1 pav. Gegužės mėnesio pirmojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra
1 pav. Gegužės mėnesio pirmojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra

Kritulių kiekis pirmąjį dešimtadienį pasiskirstė labai netolygiai: didžiojoje dalyje rytinių ir pietinių rajonų kritulių nebuvo visai ar jų iškrito iki 1 mm, o vakariniuose ir šiauriniuose kritulių kiekis SKN viršijo nuo 1,2 iki 2,3 karto. (2 pav.).

 2 pav. Gegužės mėnesio pirmojo dešimtadienio kritulių kiekis
2 pav. Gegužės mėnesio pirmojo dešimtadienio kritulių kiekis

Aukščiausia dirvožemio paviršiaus temperatūra daug kur siekė 39–51 °C, Dotnuvoje, kaip įprastai, dirvožemiai įkaito kiek mažiau – iki 32 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje svyravo apie 15–19 °C, aukščiausia kilo iki 23–28 °C, žemiausia buvo nukritusi iki 6–12 °C.

Dirvožemiai 20 cm gylyje drėgnesni išliko tik Vakarų Lietuvoje, kur pirmoje dešimtadienio pusėje iškrito daugiau kritulių. Kitur šalyje, kur kritulių buvo gerokai mažiau, arba nebuvo visai, dirvožemiai sparčiai džiuvo ir paskutinę dešimtadienio dieną buvo arba sausoki, arba visiškai išdžiūvę.

Gegužės pirmąjį dešimtadienį Saulė trumpiausiai spindėjo šiaurės vakariniame pakraštyje (122–124 val.), ilgiausiai – Kauno ir Marijampolės apskrityse – nuo 135 iki 139 valandų (3 pav.).

 3 pav. Gegužės mėnesio pirmojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė
3 pav. Gegužės mėnesio pirmojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė