2018 m. gruodžio mėnesio antrasis dešimtadienis

Gruodžio mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra buvo nuo -2,9 °C rytiniame šalies pakraštyje iki -0,9 °C pamaryje ir pajūryje (teigiama 0,1–1,2° anomalija), Nidoje -0,4 °C, Klaipėdoje -0,5 °C (neigiama 0,6 ir 0,7° anomalija) (1 pav.). Aukščiausia oro temperatūra siekė 0…5 °C, žemiausia nukrito iki -4…-9 °C.

 1 pav. Gruodžio mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra
1 pav. Gruodžio mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra

Antrąjį gruodžio dešimtadienį didžiojoje Lietuvos dalyje kritulių kiekis sudarė nuo 0,1 iki 0,9 SKN (2–15 mm), kiek daugiau jų buvo pietrytinėje šalies dalyje, 15–22 mm (0,8–1,4 SKN) (2 pav.). Paskutinę dešimtadienio dieną visą Lietuvą dengė sniegas, dangos storis buvo nuo 2 cm pajūryje iki 14 cm rytiniame pakraštyje (3 pav.).

 2 pav. Gruodžio mėnesio antrojo dešimtadienio kritulių kiekis
2 pav. Gruodžio mėnesio antrojo dešimtadienio kritulių kiekis
 3 pav. Sniego dangos storis gruodžio 20 d.
3 pav. Sniego dangos storis gruodžio 20 d.

Gruodžio antrąjį dešimtadienį didžiojoje šalies dalyje buvo apsiniaukę, tik Šiaurės Lietuvoje ji spindėjo iki 1 val., o Dotnuvoje ilgiausiai, beveik 3 val.

Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje buvo labai panaši ir svyravo apie 0 °C, žemiausia, kadangi buvo susidariusi sniego danga, taip pat svyravo apie 0 °C. Žemiausia 20 cm gylyje siekė -0…1 °C.

Esant neigiamai oro temperatūra šalyje vėl pradėjo formuotis dirvožemio įšalas. Tačiau dėl susidariusios sniego dangos jo gylis nebuvo itin didelis – paskutinę dešimtadienio dieną giliausiai – iki 38 cm dirvožemiai buvo įšalę Telšių apylinkėse, 11–18 cm įšalo sluoksnis fiksuotas Šiaulių, Kėdainių, Vilniaus ir Varėnos meteorologijos stotyse, kitur šalyje dirvožemiai buvo įšalę iki 1–7 cm.