2018 m. kovo mėnesio antrasis dešimtadienis

Antrojo kovo mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra (-1,9…0,0 °C) visoje šalyje buvo vidutiniškai 1° žemesnė lyginant su standartine klimato norma (toliau – SKN). Pirma dešimtadienio pusė pasižymėjo šiluma – kovo 13 d. buvo net 5,6° šilčiau nei įprasta, tačiau antrą dešimtadienio pusę vyravo šaltesni orai – buvo 1,5–6,9° vėsiau lyginant su daugiamečiais šio laikotarpio duomenimis. Žemiausia temperatūra per dešimtadienį daug kur krito iki -16…-9 °C, aukščiausia kilo iki 5–10° šilumos.

Dešimtadienis buvo sausas (1 pav.). Daugelyje rajonų iškritęs kritulių kiekis (1–4 mm) sudarė iki ketvirtadalio dešimtadienio kritulių normos. Vakarų Lietuvoje kritulių iškrito kiek daugiau – iki 0,7 SKN, arba 5–9 mm, o daugiausiai kritulių teko Klaipėdos, Palangos ir Vėžaičių apylinkėms – čia iškritusių kritulių kiekis (11–15 mm) buvo 10–20 % mažesnis už SKN.

 1 pav. Antrojo kovo mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
1 pav. Antrojo kovo mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

Kovo 11-ąją daugelyje šalies rajonų žemę dar dengė 1–7 cm storio sniego sluoksnis, o Rytiniame šalies pakraštyje sniego buvo gerokai daugiau – 10–16 cm, tačiau sniegas labai sparčiai tirpo. Dešimtadienio viduryje tik Ignalinos apylinkėse buvo belikę sniego pėdsakai, kurie išsilaikė iki dešimtadienio pabaigos.

Atšilus orams ir prasidėjus sniego tirpsmui, dirvožemiai pradėjo palengva atitirpti – pirmą dešimtadienio dieną nuo paviršiaus dirvožemiai kai kur buvo atitirpę 1–9 cm – šis atitirpęs sluoksnis palengva storėjo ir kovo 14 d. siekė 5–22 cm. Tačiau į šalį įsivežus šaltam orui, kai sniegas jau buvo nutirpęs, vėl susidarė palankios sąlygos įšalui formuotis – paskutinę dešimtadienio dieną dirvožemiai nuo paviršiaus buvo įšalę 13–53 cm.

Žemiausia dirvožemio / sniego paviršiaus paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -12…-9 °C, Varėnoje iki -17 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie -1…0 °C, žemiausia nukrito iki -7…-3 °C.

Saulė šį dešimtadienį visoje šalyje spindėjo panašiai – apie 52 val. (2 pav.). Vos trumpiau (44–48 val.) saulės spinduliais galėjo mėgautis Vilkaviškio ir Šiaulių apylinkių gyventojai, o Vakariniame šalies pakraštyje saulė spindėjo ilgiausiai – 55–60 val.

 2 pav. Antrojo kovo mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis
2 pav. Antrojo kovo mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis