2018 m. kovo mėnesio pirmasis dešimtadienis

Pirmojo kovo mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra (-6,5…-4,0 °C) visoje šalyje buvo vidutiniškai 4,3° žemesnė lyginant su standartine klimato norma (toliau – SKN). Žemiausia temperatūra daug kur krito iki -23…-15 °C, aukščiausia pakilo iki 2…9° šilumos.

Krituliai šį dešimtadienį, vėlgi, pasiskirstė netolygiai (1 pav.). Vakarų Lietuvoje bei Zarasų apylinkėse kritulių iškrito mažiausiai – nuo 0,7 iki 5 mm, o tai sudarė iki trečdalio dešimtadienio kritulių normos. Apie pusė kritulių normos iškrito didesnėje Pietvakarių ir Šiaurės Lietuvos dalyje (5–10 mm), o artimas normai kritulių kiekis teko daugeliui centrinių, pietinių ir pietrytinių šalies rajonų – čia iškrito 8–20 mm kritulių.

 1 pav. Pirmojo kovo mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
1 pav. Pirmojo kovo mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

Dešimtadienio pradžioje daugelyje šalies rajonų žemę dengė 6–15 cm storio sniego sluoksnis. Ploniausia sniego danga buvo susidariusi Pietvakarių Lietuvoje ir siekė 1–4 cm, storiausia – Vilniaus apylinkėse – 20 cm. Dešimtadienio pabaigoje, prasidėjus sniego tirpsmui, storiausia sniego danga laikėsi Rytų Lietuvoje – 15–18 cm, kitur šalyje svyravo apie 3–8 cm, o pietvakariniuose šalies rajonuose sniego buvo belikę tik pėdsakai.

Dešimtadienio pradžioje dirvožemiai buvo įšalę iki 20–50 cm, tačiau dėl šaltesnių orų įšalas toliau gilėjo. Daug kur giliausiai dirvožemiai buvo įšalę kovo 8 d.: Šiaurės ir Pietų Lietuvoje įšalo storis siekė 60–65 cm, Raseinių, Kėdainių, Panevėžio, Utenos apylinkėse jis buvo ploniausias ir siekė 21–28 cm, o kitur šalyje svyravo tarp 32–59 cm (2 pav.). Atšilus orams ir prasidėjus sniego tirpsmui, dirvožemiai pradėjo palengva atitirpti – paskutinę dešimtadienio dieną nuo paviršiaus dirvožemiai kai kur buvo atitirpę 2–7 cm.

 2 pav. Dirvožemio įšalimo gylis kovo 8 d. rytą, centimetrais
2 pav. Dirvožemio įšalimo gylis kovo 8 d. rytą, centimetrais

Žemiausia dirvožemio / sniego paviršiaus paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -26…-18 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje buvo neigiama ir svyravo apie -3…0 °C, žemiausia nukrito iki -6…-1 °C.

Saulė šį dešimtadienį trumpiausiai (34–39 val.) spindėjo Šiaulių, Lazdijų, Utenos, Ignalinos apylinkėse ir pietrytiniuose šalies rajonuose, kitur šalyje saulės spindėjimo trukmė svyravo apie 42–51 val. (3 pav.).