2018 m. kovo mėnesio trečiasis dešimtadienis

Trečiojo kovo mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra (-0,6…1,4 °C) visoje šalyje buvo vidutiniškai 2° žemesnė lyginant su standartine klimato norma (toliau – SKN). Žemiausia temperatūra daug kur krito iki -11…-3 °C. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 7–11° šilumos.

Daugelyje vakarinių šalies rajonų pastovus vidutinės oro temperatūros perėjimas per 0 °C įvyko kovo 22 d. Dieną vėliau – kovo 23 d. perėjimas fiksuotas Žemaičių aukštumoje, daug kur centriniuose ir kai kur pietiniuose rajonuose. Rytų Lietuvoje daug kur – kovo 25 d., Varėnos ir Utenos apylinkėse – kovo 30 d., o vėliausiai – kovo 31 d. kraštiniuose šiaurės rytiniuose rajonuose. Lyginant su daugiamečiais duomenimis, perėjimas per 0 °C šiais metais įvyko vidutiniškai 3 savaitėmis vėliau nei įprasta.

Dešimtadienis, kaip ir visas kovo mėnuo, buvo sausesnis nei įprasta (1 pav.). Daug kur Pietų ir Vakarų Lietuvoje iškritęs kritulių kiekis (iki 5 mm) sudarė šiek tiek mažiau nei pusę dešimtadienio kritulių normos. Šiaurės rytiniuose šalies rajonuose kritulių buvo daugiau – iki 0,7 SKN, o Utenos ir Švenčionių apylinkėse kritulių kiekis buvo artimas SKN.

 1 pav. Trečiojo kovo mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
1 pav. Trečiojo kovo mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

Dešimtadienio pradžioje daug kur šalyje žemę dar dengė nedidelis, iki 1 cm storio sniego sluoksnis, tačiau kovo 24 d. ir jis ištirpo. Kovo 30 d. per šalį praslinkus kritulių debesims trumpalaikė, iki 4 cm storio sniego danga susidarė visuose šalies rajonuose, tačiau dėl šiltesnių orų paskutinės mėnesio dienos vakarą sniego nebeliko.

Dirvožemiai pirmomis dešimtadienio dienomis daugelyje šalies rajonų dar buvo įšalę iki 21–54 cm, Šilutėje – iki 14 cm, tačiau nuo paviršiaus palengva pradėjo tirpti. Dėl sausesnių orų ir šaltesnių naktų daugelyje rajonų viršutinis dirvožemio sluoksnis vėl buvo pradėjęs šalti, tačiau tarpinis – atitirpęs sluoksnis vis didėjo. Paskutinę dešimtadienio dieną dirvožemiai visiškai atitirpę buvo Vilkaviškio, Šilutės ir Utenos apylinkėse.

Žemiausia dirvožemio / sniego paviršiaus paviršiaus temperatūra daug kur dar buvo nukritusi iki -11…-5 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie 0–2 °C, žemiausia nukrito iki -4…-0 °C, aukščiausia kilo iki 3–9 °C.

Saulė šį dešimtadienį, kaip ir praėjusį, visoje šalyje spindėjo panašiai – apie 67 val. (2 pav.). Ilgiausiai (71–74 val.) saulės spinduliais galėjo mėgautis Kauno apylinkių ir šiaurės rytinio šalies pakraščio gyventojai.

 2 pav. Trečiojo kovo mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis
2 pav. Trečiojo kovo mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis