2018 m. sausio mėnesio pirmasis dešimtadienis

Pirmojo sausio mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra (0,9–3,2 °C) visoje šalyje buvo vidutiniškai 5,2° aukštesnė už standartinę klimato normą (toliau – SKN) – tik paskutinę dešimtadienio dieną buvo šiek tiek vėsiau nei įprasta – likusiomis dešimtadienio dienomis temperatūra nuo 2,2 iki 8,4° viršijo normą, o sausio 1 d. daugelyje vietovių buvo viršyti tos dienos istoriniai aukščiausios oro temperatūros rekordai. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 5–9 °C, žemiausia nukrito iki -7…-1 °C.

Krituliai šį dešimtadienį pasiskirstė netolygiai – tiek teritoriniu, tiek laiko, tiek kiekio atžvilgiu (1 pav.). Daugiausiai kritulių buvo pirmoje dešimtadienio pusėje, o paskutinės dienos, kai orus lėmė anticiklonas, buvo sausos. Daugiausia kritulių (20–52 mm) teko Vakarų Lietuvai – čia kritulių norma vietomis buvo viršyta 1,5–2,6 karto. Šiek tiek didesnis už SKN kritulių kiekis iškrito šiaurės rytiniame šalies pakraštyje. Likusiuose Šiaurės Lietuvos rajonuose kritulių kiekis buvo artimas normai. Vilniaus, Švenčionių, Šalčininkų, Kauno ir Šakių apylinkėse iškritusių kritulių kiekis (9–11 mm) sudarė apie 0,6 SKN, o mažiausiai kritulių (3–7 mm) teko pietiniams šalies rajonams – čia iškrito apie trečdalį dešimtadienio kritulių normos.

 1 pav. Pirmojo sausio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
1 pav. Pirmojo sausio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

 

Žemiausia dirvožemio / sniego paviršiaus paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -10…-1 °C, Varėnoje iki -11 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje daug kur svyravo apie 1–2 °C, žemiausia nukrito iki -2…0 °C.

Dėl šiltų dešimtadienio pradžios ir sausų dešimtadienio pabaigos orų pavieniuose rajonuose buvo susidarę tik sniego dangos pėdsakai. Antroje dešimtadienio pusėje, kadangi naktys buvo šaltos ir nebuvo sniego dangos, susidarė palankios sąlygos įšalui formuotis – daugelyje rajonų paskutinę dešimtadienio dieną įšalo gylis siekė 3–9 cm, o Varėnos apylinkėse – 19 cm.

Trumpiausiai (6–10 val.) saulė spindėjo Rytų Lietuvoje. Kitur šalyje saulės spindėjimo trukmė svyravo apie 10–15 val., o ilgiausiai (15–20 val.) saulės spinduliais galėjo mėgautis pietvakarinių šalies rajonų gyventojai (2 pav.).

 2 pav. Pirmojo sausio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis
2 pav. Pirmojo sausio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis