2018 m. sausio mėnesio trečiasis dešimtadienis

Trečiojo sausio mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra (-3,0…0,5 °C) visoje šalyje buvo vidutiniškai 2,1° aukštesnė už standartinę klimato normą (toliau – SKN). Kiek šaltesnė buvo dešimtadienio pradžia – žemiausia temperatūra naktimis daug kur krito iki -18…-9 °C. Nuo sausio 25 d. atkeliavę šiltesni orai nulėmė tai, kad likusias dešimtadienio dienas buvo 3,3–6,6° šilčiau nei įprasta. Aukščiausia oro temperatūra šį dešimtadienį pakilo iki 3…6° šilumos.

Šis dešimtadienis buvo drėgniausias lyginant su kitais sausio mėnesio dešimtadieniais (1 pav.). Pirmoje dešimtadienio pusėje vyravo sniegas, o vėliau dėl šiltesnių orų – šlapdriba. Daug kur šalyje kritulių kiekis SKN viršijo nuo 1,3 iki 1,9 karto. Daugiausia kritulių (37–52 mm) teko vakarinei Žemaičių aukštumos pusei ir Šiaurės Rytų Lietuvai – čia kritulių norma buvo viršyta 2, vietomis ir 3 kartus. Daug kur Pietryčių ir Šiaurės vakarų Lietuvoje kritulių kiekis (18–34 mm) buvo artimas normai.

 1 pav. Trečiojo sausio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
1 pav. Trečiojo sausio mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

Daugiausia sniego buvo pirmomis dešimtadienio dienomis (2 pav.) – Pietų Lietuvoje sniego danga daug kur siekė 10–17 cm, kitur šalyje – 3–9 cm. Stipriai atšilus orams sniego danga sparčiai tirpo ir 29 d. sniego dangos pėdsakai buvo likę tik pavieniuose Šiaurės rytų ir Pietų Lietuvos rajonuose.

 2 pav. Sniego dangos storis sausio 21 d., centimetrais
2 pav. Sniego dangos storis sausio 21 d., centimetrais

Žemiausia dirvožemio / sniego paviršiaus paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -24…-12 °C, pajūryje ir pamaryje iki -9…-8 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje  svyravo apie -5…0 °C, žemiausia nukrito iki -5…-1 °C.

Dirvožemiai, pradėję šalti mėnesio pradžioje, giliausiai buvo įšalę pirmomis trečiojo dešimtadienio dienomis – įšalo storis svyravo nuo 14–16 cm Vidurio Lietuvos lygumoje iki 41–45 cm Biržų ir Varėnos apylinkėse. Dėl šiltesnių orų įšalas nuo paviršiaus pradėjo gana sparčiai tirpti – paskutinėmis dešimtadienio dienomis Vilkaviškio, Lazdijų ir Šilutės apylinkėse įšalo nebebuvo, o kitur šalyje nuo paviršiaus jis buvo atitirpęs nuo 2 iki 18 cm.

Saulė šį dešimtadienį spindėjo itin trumpai – daugelyje rajonų saulė spindėjo apie 1–5 val. (3 pav.), ilgiausiai (apie 7 val.) saulė spindėjo Kėdainių ir Ignalinos apylinkėse, o Utenoje per visas 11-a dešimtadienio dienų tiesioginių saulės spindulių nebuvo visai.

 3 pav. Trečiojo sausio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis
3 pav. Trečiojo sausio mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis