2018 m. vasario mėnesio antrasis dešimtadienis

Antrojo vasario mėnesio dešimtadienio vidutinė oro temperatūra (-4,7…-1,3 °C) šiauriniame šalies pakraštyje buvo 0,4° žemesnė už standartinę klimato normą (toliau – SKN), kitur Lietuvoje – iki 0,8° aukštesnė už SKN, o Pietų Lietuvoje teigiama anomalija buvo didesnė ir siekė 1,0–1,3 °C. Žemiausia temperatūra daug kur krito iki -14…-6 °C, aukščiausia pakilo iki 0…4° šilumos.

Kritulių šį dešimtadienį iškrito ne itin daug (1 pav.). Mažiausiai jų (1–4 mm) teko pietiniams, šiaurės vakariniams ir pavieniams šiaurės rytiniams šalies rajonams – čia iškritęs kritulių kiekis tesiekė nuo dešimtadalio iki trečdalio kritulių normos. Apie pusę dešimtadienio SKN iškrito didesnėje šalies dalyje, o tik nežymiai mažesnis už normą kritulių kiekis teko rytiniam šalies pakraščiui, Klaipėdos, Šilutės ir Šilalės apylinkėms bei Anykščių rajonui.

 1 pav. Antrojo vasario mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
1 pav. Antrojo vasario mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

Sniegas šį dešimtadienį dengė didžiąją šalies dalį – pėdsakai buvo tik Vilkaviškio ir Lazdijų apylinkėse. Dešimtadienio pradžioje sniego dangos storis svyravo apie 2–14 cm. Paskutinę dešimtadienio dieną plona, 3–5 cm storio, sniego danga buvo Varėnos bei Telšių apylinkėse, o kitur žemę dengė 5–14 cm storio sniego sluoksnis. Storiausia sniego danga buvo Vilniaus ir Pabradės apylinkėse bei siekė 21–23 cm (2 pav.).

 2 pav. Sniego dangos storis vasario 20 d. vakarą, centimetrais
2 pav. Sniego dangos storis vasario 20 d. vakarą, centimetrais

Žemiausia dirvožemio / sniego paviršiaus paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -20…-7 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje, kaip ir praėjusį dešimtadienį, visoje šalyje buvo neigiama ir svyravo apie -1 °C, žemiausia nukrito iki -4…-0 °C.

Pirmomis dešimtadienio dienomis įšalusio dirvožemio sluoksnis daug kur siekė 10–39 cm ir storėjo labai palengva – sparčiai šalti dirvožemiui neleido susidariusi sniego danga. Storiausias įšalo sluoksnis buvo paskutinėmis dešimtadienio dienomis – Šiaurės ir Pietų Lietuvoje svyravo apie 20–41 cm, kitur šalyje – apie 10–17 cm.

Ilgiausiai (apie 22 val.) saulė šį dešimtadienį spindėjo Klaipėdoje, kiek trumpiau (15–20 val.) – vakariniame šalies pakraštyje ir Biržų apylinkėse. Kitur šalyje saulės spindėjimo trukmė svyravo apie 8–11 val., o trumpiausiai (apie 4 val.) saulės spinduliais galėjo mėgautis Utenos ir Vilkaviškio apylinkių gyventojai (3 pav.).

 3 pav. Antrojo vasario mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis
3 pav. Antrojo vasario mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis