2018 m. vasario mėnesio pirmasis dešimtadienis

Vidutinė pirmojo vasario mėnesio dešimtadienio oro temperatūra (-4,4…-2,4 °C) Pietrytinėje šalies pusėje buvo iki 0,8 °C aukštesnė lyginant su standartine klimato norma (toliau – SKN), centriniuose rajonuose – artima SKN, o vakariniame pakraštyje iki 1,4 °C žemesnė už SKN. Žemiausia temperatūra šį dešimtadienį krito iki -19…-8 °C, aukščiausia kilo iki 1…4° šilumos.

Krituliai šį dešimtadienį pasiskirstė labai netolygiai (1 pav.). Mažiau nei pusė įprasto kritulių kiekio teko daugeliui šiaurinių rajonų ir pietvakariniam šalies pakraščiui – čia iškrito 4–6 mm kritulių. Mažesnis už normą kritulių kiekis teko greta minėtų regionų esančioms apylinkėms – kritulių kiekis čia svyravo nuo 7 iki 12 mm. Artimas normai kritulių kiekis (11–19 mm) iškrito didžiojoje šalies dalyje, o Pietryčių Lietuvoje ir Kuršių nerijoje kritulių kiekis (16–29 mm) SKN viršijo 1,3–2 kartus.

 1 pav. Pirmojo vasario mėnesio dešimtadienio kritulių kiekio nuokrypis nuo standartinės klimato normos (toliau SKN)
1 pav. Pirmojo vasario mėnesio dešimtadienio kritulių kiekio nuokrypis nuo standartinės klimato normos (toliau SKN)

Storiausia sniego danga šalyje buvo susidariusi vasario 7 d. ir svyravo nuo 1 cm Pietvakarių Lietuvoje iki 17 cm Kuršių nerijoje, tačiau ji palengva menko. Paskutinę dešimtadienio dieną Vilkaviškio ir Lazdijų apylinkėse buvo likę tik sniego pėdsakai, o kitur žemę dengė 2–11 cm storio sniego sluoksnis (2 pav.).

 2 pav. Sniego dangos storis vasario 10 d. rytą, centimetrais
2 pav. Sniego dangos storis vasario 10 d. rytą, centimetrais

Žemiausia dirvožemio / sniego paviršiaus paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -25…-8 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje buvo neigiama ir svyravo apie -1 °C, žemiausia nukrito iki -4…-0 °C.

Pirmomis dešimtadienio dienomis dirvožemiai buvo įšalę iki 12–42 cm, tačiau nuo paviršiaus buvo atitirpęs 2–18 cm storio sluoksnis, o Vilkaviškio, Lazdijų ir Šilutės rajonuose dirvožemiai buvo visiškai atitirpę. Šiose apylinkėse per dešimtadienį dirvožemiai palengva šalo – paskutinėmis dienomis įšalo sluoksnis siekė 10–20 cm. O ten, kur dirvožemiai buvo įšalę labiau, įšalo sluoksnis toliau palengva plonėjo ir vasario 10 d. daug kur svyravo tarp 8–39 cm.

Trumpiausiai (3–6 val.) saulė šį dešimtadienį spindėjo šiauriniuose šalies rajonuose, kitur šalyje saulės spindėjimo trukmė svyravo apie 11–19 val., o ilgiausiai (20–26 val.) saulės spinduliais galėjo mėgautis Kuršių nerijos ir Vilkaviškio apylinkių gyventojai (3 pav.).

 3 pav. Pirmojo vasario mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis
3 pav. Pirmojo vasario mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis