2018 m. vasario mėnesio trečiasis dešimtadienis

Trečiasis vasario mėnesio dešimtadienis buvo itin šaltas. Vidutinė oro temperatūra (-15,6…-10,5 °C) buvo vidutiniškai 10,7° žemesnė už standartinę klimato normą (toliau – SKN). Visomis dešimtadienio dienomis buvo nuo 4,3 iki 13,8° šalčiau nei įprasta. Itin šaltos buvo naktys – žemiausia temperatūra daug kur krito iki -26…-18 °C, aukščiausia oro temperatūra kilo iki -7…-2 °C.

Praėjęs – antrasis vasario mėnesio dešimtadienis buvo sausas, tačiau trečiąjį dešimtadienį kritulių buvo dar mažiau (1 pav.). Didesnėje šalies dalyje iškritęs kritulių kiekis sudarė iki trečdalio dešimtadienio kritulių normos, o pavieniuose rajonuose, nors ir snyguriavo, kritulių kiekis buvo toks mažas, kad įranga jo neišmatavo. Tik Vakarų Lietuvoje daug kur iškritęs kritulių kiekis (4–7 mm) sudarė 0,3–0,8 SKN.

 1 pav. Trečiojo vasario mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais
1 pav. Trečiojo vasario mėnesio dešimtadienio kritulių kiekis, milimetrais

Dešimtadienio pradžioje plona, iki 1 cm storio, sniego danga buvo Lazdijų ir Vilkaviškio apylinkėse, o kitur žemę dengė 4–15 cm storio sniego sluoksnis. Storiausia sniego danga buvo rytiniame šalies pakraštyje ir siekė 17–23 cm. Per dešimtadienį sniego dangos storis didėjo tik Vakarų ir Pietvakarių Lietuvoje, kitur šalyje keitėsi nežymiai.

Dėl šaltesnių nei įprasta oru dirvožemio įšalas su kiekviena diena palengva gilėjo. Sparčiausiai dirvožemiai šalo ten, kur buvo menka sniego danga – Pietvakarių Lietuvoje – paskutinėmis dešimtadienio dienomis dirvožemiai čia buvo įšalę iki 45–47 cm. Giliausiai – iki 50 cm dirvožemiai buvo įšalę Telšių apylinkėse. Kitur šalyje laikėsi 20–47 cm storio įšalo sluoksnis. 

 2 pav. Dirvožemio įšalimo gylis vasario 28 d., centimetrais
2 pav. Dirvožemio įšalimo gylis vasario 28 d., centimetrais

Žemiausia dirvožemio / sniego paviršiaus paviršiaus temperatūra daug kur buvo nukritusi iki -30…-21°C, Lazdijuose iki 18 °C. Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje buvo neigiama ir svyravo apie -4…-0 °C, žemiausia nukrito iki -8…-1 °C.

Daugelyje šalies rajonų saulė šį dešimtadienį spindėjo ilgiau, nei praėjusius penkis dešimtadienius kartu sudėjus (3 pav.). Daug kur šalyje saulė spindėjo 50–65 val., tik pietrytinėje pusėje kiek mažiau – apie 45 val.

 3 pav. Trečiojo vasario mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis
3 pav. Trečiojo vasario mėnesio dešimtadienio saulės spindėjimo trukmė, valandomis