2019 m. liepos mėnesio antrasis dešimtadienis

Liepos mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė Lietuvos oro temperatūra buvo 15,9 °C (neigiama 2,2° anomalija). Vidutinė oro temperatūra buvo nuo 15,1 °C Žemaičių aukštumoje iki 16,2–16,6 °C Vidurio ir Pietvakarių Lietuvoje  (neigiama 1,4–2,6° anomalija) ir 17,2 °C Nidoje (1 pav.). Aukščiausia oro temperatūra siekė 25–28 °C, Klaipėdoje 23 °C. Žemiausia nukrito iki 6–9 °C, Utenoje 5 °C, o pajūryje ir Kuršių nerijoje iki 10–12 °C.

 1 pav. Liepos mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra
1 pav. Liepos mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra

Antrąjį liepos dešimtadienį vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje buvo apie 19,2 mm (0,66 SKN). Daugiausiai kritulių registruota Švenčionyse 72,2 mm (2,7 SKN). Gausiai palijo Šiaurės ir Pietvakarių Lietuvoje. Čia kritulių iškrito 1,5–1,9 viso mėnesio SKN. Mažiau kritulių teko Vakarų, Pietų ir Šiaurės Rytų Lietuvai (0,07-0,53 SKN). (2 pav.).

 2 pav. Liepos mėnesio antrojo dešimtadienio kritulių kiekis
2 pav. Liepos mėnesio antrojo dešimtadienio kritulių kiekis

Liepos antrąjį dešimtadienį Saulė spindėjo vidutiniškai 92 val., apie 10 % trumpiau nei SKN. Trumpiausiai  Vidurio ir Pietų Lietuvoje, ilgiausiai – pamaryje ir pajūryje (3 pav.).

 3 pav. Liepos mėnesio antrojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė
3 pav. Liepos mėnesio antrojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė

Vidutinė purenamo ruožo temperatūra 10 cm gylyje daugelyje šalies rajonų, kaip ir praėjusį dešimtadienį, svyravo apie 17–20 °C, Klaipėdoje – apie 22 °C, aukščiausia daug kur siekė 25–31 °C. Aukščiausia dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje kilo iki 22–25 °C, Klaipėdoje – iki 27 °C.

Vertinant agrometeorologines sąlygas pagal hidroterminio koeficiento (toliau – HTK) reikšmes, dešimtadienio pradžioje  sausringos sąlygos išliko Elektrėnų, Trakų ir Kėdainių apylinkėse, vietomis Rytų Lietuvoje, fiksuotas nežymus drėgmės trūkumas, kitur šalyje vyravo optimalios drėgmės sąlygos, o daug kur šalies vakaruose buvo susidaręs drėgmės perteklius. Kadangi dešimtadienis kai kuriuose šalies rajonuose buvo lietingas, natūralu, kad situacija su kiekviena diena gerėjo. Paskutinę dešimtadienio dieną daug kur šalies šiaurėje ir vakaruose, taip pat pietvakariniame pakraštyje (Lazdijų r., Kalvarijos ir Druskininkų sav.) įsivyravo drėgmės perteklius. Elektrėnų ir Trakų r. savivaldybių teritorijose sąlygos išliko sausringos, o pavienėse Kėdainių, Šakių ir Vilniaus apylinkėse fiksuotas nedidelis drėgmės trūkumas. Likusioje šalies dalyje drėgmės sąlygos buvo optimalios.