2024-06-19 | Audra Lietuvoje: kokia yra Europos sinoptikų sudaryta prognozė?

Perspėjimus dėl laukiančių pavojingų orų prognozių antradienį išplatino LHMT, o trečiadienio naktį savo perspėjimus išleido ir nemažą reputaciją tarp meteorologų turinti ESTOFEX tarnyba (European Storm Forecast Experiment, liet. Europos audrų prognozių eksperimentas).

Europos sinoptikai, kurie specializuojasi pavojingų vasariškų audrų prognozavime, Rytų Lietuvai paskelbė patį aukščiausią (trečiąjį) audrų pavojaus lygį. Per 20 metų tai yra vos 3 kartas, kuomet mūsų valstybei suteikiamas toks lygis. Pagrindinis kylantis pavojus – intensyvios perkūnijos, smarkūs vėjai ir stambi kruša (ir bent teoriškai galimi susiformuoti viesulai).

Nežiūrint suteikto aukščiausio pavojaus lygio ne visuomet šios prognozės išsipildo, kadangi atmosferoje nuolat vyksta dinamiški procesai ir, deja, kai kurios prognozės būna iš dalies klaidingos. Lygiai taip pat teoriškai gali nutikti ir šiandien, kadangi skirtingi orų modeliai pateikia labai nevienareikšmiškus rezultatus. Gali nutikti ir taip, jog daugelis prognozuotų baisumų gali praslinkinti kaimyninės Baltarusijos teritorija arba išlikti tik pačiuose Lietuvos pietryčių ir rytų pakraščiuose, tačiau audrų rizika vis tiek išlieka labai aukšta. Sekite oficialias prognozes rašomas kas keletą valandų („Artimiausių valandų prognozė“) ir radarų informaciją, kur matysite kaip slenka audros.

ESTOFEX prognozę anglų k. galite rasti čia.