2024-06-21 | Su vasaros saulėgrįža!

Vasaros saulėgrįža kasmet įvyksta vis kitu laiku, birželio 20 arba 21 dieną. Šiemet ji formaliai įvyko dar birželio 20 d. 23:50 val. (Lietuvos laiku), tačiau dažniausiai yra minima birželio 21-ąją. Šiaurės pusrutulyje baigėsi astronominis pavasaris ir prasidėjo astronominė vasara, o tuo pačiu, buvo pasiektas šviesiojo metų pusmečio pikas.

Daugelyje pasaulio kultūrų vidurvasaris (vasaros saulėgrįža) pažymimas šventėmis ir apeigomis (Lietuvoje – Joninių arba Rasų šventė). Tikima, kad vidurvasario naktis yra stebuklinga, jos metu galima įgauti mistinių galių, labai dažnai kūrenami laužai, siekiant atbaidyti piktąsias jėgas. 👻

Taigi, dabar lieka dar trys mėnesiai ir žengsime į tamsųjį metų pusmetį. O kol kas, maždaug iki liepos vidurio, dienos ilgumo pokyčių daugelis net nepajusime ir tik vasaros antroje pusėje dienos trukmė vis labiau ims trumpėti. Nuo rugpjūčio grįš astronominės naktys (kuomet pilnai sutemsta), tada išskris danguje nardantys čiurliai ir aplinka vis labiau primins besiartinantį rudenį.

Eumetsat. Meteosat 0 degree Natural Colour Enhncd. Full disc high resolution. Nuotraukos viršuje raudonai pažymėta Lietuvos teritorija. Palydovinė nuotrauka užfiksuota 2024-06-21, 9 val. ryte (Lietuvos laiku).

Pateiktoje šiandienos ryto palydovinėje nuotraukoje (iš ~35800 km aukščio) galite matyti, kad Žemės šiaurinis pusrutulis yra labiau apšviestas Saulės nei pietinis. Būtent todėl turime skirtingus metų laikus ir šiuo metu pas mus yra vasara, o dienos labai ilgos.

Kokie orai numatomi ilgąjį Joninių savaitgalį galite sužinoti mūsų svetainės skiltyje „Specialisto komentaras“ (prognozė būna atnaujinama kasdien bent du kartus: anksti ryte ir popiet).