2024-07-29 | Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) pranešimas dėl liepos 28-29 dienomis Lietuvoje vyravusios audros

Liepos 28 d. antroje dienos pusėje Lietuvą pasiekė labai smarkus lietus ir stiprūs vėjai, kurie numatomi iki liepos 29-tosios vėlaus vakaro. Kilus diskusijai visuomenėje ir žiniasklaidoje, LHMT informuoja apie hidrometeorologinių reiškinių išankstinių perspėjimų sudarymą ir platinimą.

Pagal Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymą, gyventojų, valstybės, savivaldybių institucijų ir kitų įstaigų perspėjimą apie gresiančią situaciją organizuoja Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC), o vykdo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), išplatinantis informaciją, kuri leidžia imtis priemonių, siekiant išvengti galimos žalos arba ją sušvelninti. Gavusios informaciją apie numatomą stichinį reiškinį iš LHMT, institucijos savarankiškai vertina situaciją, pasitikslina duomenis pagal regionus ir priima sprendimus dėl visuomenės informavimo.

Sekmadienį (liepos 28 d.) ryte LHMT išsiuntė perspėjimą apie stichinį reiškinį – labai smarkų lietų – ir pavojingą reiškinį – smarkų vėją – adresatų grupei, tarp kurių yra ir institucijos, atsakingos už ekstremaliųjų situacijų valdymą. Be to, LHMT organizavo vaizdo konferenciją artėjančioms sudėtingoms orų sąlygoms su šiomis institucijomis aptarti.

Primename, kad šiandien (liepos 29 d.) daugelyje rajonų numatomas lietus, Rytų Lietuvoje daug kur lis smarkiai. Kai kur galima perkūnija. Šiaurės vakarų, vakarų vėjo gūsiai sieks 16–21, vietomis 22–27 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsnis. Dėl didelio lietaus kiekio visoje Lietuvoje ir toliau stebimas vandens lygio kilimas, ypač Telšių, Tauragės, Šiaulių ir Panevėžio apskrityse.

Raginame gyventojus atidžiai sekti oficialius pranešimus www.meteo.lt internetinėje svetainėje ir imtis visų būtinų priemonių savo ir savo turto saugumui užtikrinti.