2024-04-25 | Klimato kaitos prognozės: šio balandžio orų „linksmieji kalneliai“ – netolimos ateities kasdienybė

Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, pailgės augalų vegetacijos sezonas, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.

Tokios klimato prognozės artimiausiam šimtmečiui šį trečiadienį pristatytos Aplinkos ministerijoje vykusiame renginyje „Dažnėjantys potvyniai. Audros. Savivaldybių prisitaikymas prie klimato kaitos“.

„Tikėtina, kad šis dešimtmetis buvo šilčiausias per 125 tūkst. metų. Vidutinė temperatūra pasaulyje per pastaruosius 12 mėnesių pakilo daugiau nei 1,5 °C. Šių metų klimato svyravimai Lietuvoje atspindi klimato kaitos tendencijas. Balandį turėjome ir aukščiausios oro temperatūros rekordus, ir sniego. Kai kur mėnesio kritulių norma iškrito per vieną snygį. Savivaldybėms teko spręsti ar leisti į gatves smėlio barstytuvus, ar vėl įjungti šildymą“, – pažymėjo Aplinkos ministerijos Klimato politikos grupės vyresnioji patarėja Judita Liukaitytė-Kukienė.

„Šiandien turime kalbėti ne tik apie klimato kaitos mažinimą, bet ir apie prisitaikymą. Pernai kilo potvyniai pajūrio regione, griuvo nuotekų valyklos, tai lėmė apie 250 mln. eurų nuostolius. Vakar stebėjome, kiek daug kai kur prisnigo. Šiemet jau turėjome dešimt šilumos rekordų. Tai rodo, kad krizė bus, klausimas, ar mes jai sugebėsime pasiruošti, apsaugoti savo žmonių sveikatą, miestus ir miestelius, gamtą, kelius, energetiką, žemės ūkį. Lyderystės vėliavą turi perimti savivalda, kuri turės pasirūpinti gyventojų apsauga, skirti dėmesį gamta grįstiems urbanistiniams sprendimams“, – teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Pasak J. Liukaitytės-Kukienės, prognozuojama, kad artimiausią dešimtmetį 4 iš 5 pasaulyje kilsiančių stichinių nelaimių ir kitų pasaulinių problemų lems klimato kaita. Lietuvos klimato pokyčiai yra neatsiejama Žemės rutulio klimato sistemoje vykstančių procesų dalis, todėl jos padariniai  jaučiami ir mūsų šalyje.

Lietuvoje vidutinė metinė temperatūra nuo 1961 iki 2022 m. pakilo 2,3 °C. Numatoma, kad ateityje šis rodiklis pakils dar nuo 1 iki 3 laipsnių. Karštų dienų, kai maksimali paros oro temperatūra pasiekia ir viršija 30 °C,skaičius išaugo daugiau nei tris kartus, vidutiniškai 5,8 dienomis. Šaltų dienų, kai minimali paros oro temperatūra nukrinta iki -20 °C ir žemiau, skaičius sumažėjo beveik perpus, vidutiniškai 10,5 dienų.

Metinis kritulių kiekis per minėtą laikotarpį išaugo apie 73 mm arba 11 proc., o saulės spindėjimo trukmė – 7 proc. arba 127 val.

Visos aukščiau minėtos  prognozės remiasi Lietuvos ir Norvegijos projekto „ClimAdapt-LT“ metu atliktų tyrimų rezultatais.

„Reikia galvoti, kaip gyvensime toliau, kaip susiplanuoti savo kasdienes veiklas, kad valstybės, savivaldybių biudžetai, gyventojai patirtų kuo mažesnius nuostolius. Didžiausi pokyčiai laukiami žiemą, jos bus žymiai šiltesnės, bet tam irgi reikia ruoštis, nes ilgalaikė temperatūra apie nulį ypač kenkia keliams, kai tai atšyla, tai atšąla, formuojasi duobės “, – sakė J. Liukaitytė-Kukienė.

Augant vidutinei šaltojo laikotarpio temperatūrai, žmonės tampa mažiau atsparūs šalčiams, todėl neigiamas šalčio poveikis sveikatai didės. Nors žiemą šaltų dienų mažės, vis tiek reikės keisti padangas, barstyti gatves. Šildymo dienų kiekis mažės, bet tarp atšilimų įsiterps atšalimai, kaip šį balandį, kai vieną savaitę buvo 29 laipsniai karščio, o kitą 9 laipsniai šalčio, todėl šildymo sistemos turi gebėti lanksčiai reaguoti į gamtines sąlygas.

Taip pat smarkiai išaugs rugpjūčio mėnesio temperatūra, bus daugiau karščio bangų. Tam turime pritaikyti savo pastatus. Ypač nuo karščio kentės Pietų Lietuvos regionas, kur ir dieną, ir naktį bus aukštos temperatūros, reikės pasirūpinti patalpų vėsinimu, įrengti kondicionierius, kad žmonės galėtų pailsėti.

Prisitaikyti prie karščio padeda ir paprasti dalykai, kuriuos jau  šiandien daro savivaldybės – tai fontanų, vandens kolonėlių įrengimas miestuose, tačiau reikėtų plėsti jų tinklą. Renovuojant mokyklas reikėtų įrengti rekuperacijos sistemas, kad esant ekstremalioms temperatūroms netektų stabdyti ugdymo proceso.

Gamta mums taip pat duoda signalus: vis labiau atakuoja ligas platinančios erkės, eglynai, pušynai kenčia nuo kenkėjų, plinta sergamumas alergijomis. Kritulių gausa, ypač kai per dieną iškrinta mėnesio norma, niokoja parkus, miškus. Liūtis keičia sausringi periodai, kuriems irgi turime būti pasiruošę, nes padidėja gaisrų pavojus. Su klimato kaitos poveikiu ateityje siejamas padidėjęs mirtingumas ir sergamumas širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, vis labiau vargins stresas dėl karščio ir terminis diskomfortas. Tam reikia ruoštis ir sveikatos priežiūros sistemai.

Savivaldybės turi pasirengti individualius planus, kuriuose būtų numatyti konkretūs veiksmai. Mūsų šalies savivaldybės, nors ir nedidelės, bet labai skirtingos. Projekto „ClimAdapt-LT“ metu parengtoje savivaldybių jautrumo studijoje pažeidžiamiausiomis 2100 m. įvardijamos Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus miesto savivaldybės.

Prisitaikymo prie klimato kaitos planą turi Klaipėdos miesto savivaldybė, kuriai, kaip vienai jautriausių klimato pokyčiams, jis buvo parengtas įgyvendinant projektą „ClimAdapt-LT“, finansuojamą iš 2014–2021 m. Europos ekonomines erdvės ir Norvegijos finansinio mechanizmo programos. Projekto metu planai parengti ir Panevėžio, Vilniaus ir Utenos miestų, Tauragės, Ukmergės, Birštono ir Varėnos rajonų savivaldybėms. 

Tam kad savialdybėms būtų lengviau prognozuoti ateities klimato pokyčius ir planuoti prisitaikymo prie klimato kaitos veiksmus, Aplinkos ministerija parengė interaktyvų žemėlapį ir švieslentę, kuriuose galima matyti, kaip keisis klimatas kiekvienoje Lietuvos savivaldybėje iki 2100 m.

Švieslentėje galima pasirinkti optimistinį arba pesimistinį klimato kaitos scenarijų, laikotarpius bei prognostinius rodiklius ir matyti bendrą situaciją Lietuvoje, o pasirinkus dominančią savivaldybę – apibendrintą prognozių informaciją pagal minėtus rodiklius šiai šalies teritorijai.

Interaktyvų klimato pokyčių žemėlapį ir švieslentę galima rasti puslapyje www.klimatokaita.lt.

Balandžio 24 d. vykusios konferencijos „Dažnėjantys potvyniai. Audros. Savivaldybių prisitaikymas prie klimato kaitos.“ vaizdo įrašą rasite čia.

Aplinkos ministerijos pranešimas spaudai

2024-04-23 | Latvijos ir Lietuvos specialistai pradėjo įgyvendinti bendrą projektą „ICEREG“

2010 m. Lietuvos upėse susidarius ledų sangrūdoms ir pakilus potvynio vandeniui, mūsų šalies ekonomika patyrė 2,8 mln. eurų žalą. Pernai Latvijoje, Dauguvos upėje, ties Jekabpilio miestu, susidariusi net 30-ies kilometrų ilgio ledų sangrūda latvių ekonomikai kainavo apie pustrečio milijono eurų.

Tikėdamiesi padėti išvengti milijoninių nuostolių, Latvijos ir Lietuvos mokslininkai kibo į bendrą projektą „ICEREG – Ledo sangrūdų potvynių rizikos valdymas Latvijos ir Lietuvos regionuose besikeičiant klimatui“. Šių metų kovo 9 d. startavusio projekto tikslas – pagerinti ledų sangrūdų potvynių rizikos valdymą, kuriant išsamius potvynių žemėlapius ir tobulinant ledų sangrūdų susidarymo koncepcinį modelį, ypač atsižvelgiant į klimato kaitą.

Ledų sangrūdos – neprognozuojamas reiškinys 

Projekto atstovė Lietuvos energetikos institute, Hidrologijos laboratorijos vadovė, daktarė Jūratė Kriaučiūnienė, motyvuodama tokio tyrimo tikslingumą, atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje potvyniai dažniausiai kyla dėl tirpstančio sniego ir ledo sankaupų (apie 70–75 % atvejų), intensyvių liūčių (apie 15 %) bei vandens lygio Baltijos jūroje pakilimo, netvarkingo užtvankų eksploatavimo ir avarijų (apie 15 %). 

„Su dabartinėmis technologijomis sniego tirpsmo potvynio pradžią ir dydį jau galima gana tiksliai prognozuoti prieš savaitę ar dvi. O ledų sangrūdų sukeliami potvyniai visiškai neprognozuojami: tokiais atvejais vandens lygio kilimo greitį lemia net ne dienos, o valandos“, – pabrėžia J. Kriaučiūnienė. 

Nors tiek Latvija, tiek Lietuva į savo prisitaikymo prie klimato kaitos planus jau yra įtraukusios sniego tirpsmo ir liūčių potvynių rizikos mažinimą bei valdymą, ledų sangrūdų dinamika vis dar yra neištirta. O ledo sangrūdos, kaip papildomas potvynių rizikos šaltinis, kelia grėsmingą pavojų dėl potencialiai didžiulio užtvindymo bei žalos – tiek abiejų šalių pasienio regionų bendruomenėms konkrečiai, tiek valstybių ekonomikai bendrąja prasme. 

Dr. J. Kriaučiūnienė priduria, kad „šiuo metu egzistuojantys potvynių rizikos žemėlapiai detaliai neįvertina ledo sangrūdų sukeliamų rizikų, nes tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje dar netaikomi skaitmeniniai modeliai, kurie galėtų įvertinti tokių potvynių formavimąsi, prognozavimą bei riziką“.

O rizika – didžiulė. Prisimindamas 2010-ųjų potvynį, dr. Vytautas Akstinas, Hidrologijos laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas ir šio projekto hidromorfologijos ekspertas, vardija išties nejaukią statistiką: „Tuometis ledų sangrūdų sukeltas potvynis paveikė 40-ies tūkstančių hektarų plotą. Žalos patyrė Šilutės, Pagėgių, Kauno, Panevėžio, Jonavos ir Joniškio savivaldybės. Vien Nemuno deltoje buvo užlieta 35 tūkst. hektarų teritorija. Nukentėjo gyventojai ir jų turtas, įmonės, žemės ūkio bendrovės, buvo išplauti keliai ir t. t.“

Specialistas pripažįsta, kad keičiantis klimatui potvyniai gali keistis dviem kryptimis. „Viena iš dviejų pagrindinių vyraujančių nuomonių sako, kad ledo sangrūdų potvynių rizika mažės vien dėl didėjančios oro temperatūros, skatinančios menkesnį ledo dangos susiformavimą ir intensyvesnį ledo tirpimą. Priešinga hipotezė akcentuoja potvynių ekstremalėjimo ir netikėtumo pavojų – kad atpratusi nuo potvynių visuomenė gali šiek tiek per daug atsipalaiduoti ir nekreipti dėmesio į realias grėsmes. Toks atsipalaidavimas ir nepasiruošimas ekstremaliai situacijai gali sukelti netgi didesnį pavojų nei dažnesni ledo sangrūdų potvyniai“, – ateities šydą praskleidžia V. Akstinas.

Dėl žmonių atsipalaidavimo kolegai pritaria ir dr. J. Kriaučiūnienė: „Žmonių aplaidumą ar nerūpestingumą galime stebėti ir dabar. Pavyzdžiui, rinkdamiesi gyvenamąją vietą, žmonės labai stengiasi įsikurti kuo arčiau upės. Pabandžius atkreipti jų dėmesį į potvynio pavojų, labai dažnai jie numoja ranka – atseit, jau dvidešimt metų čia žmonės gyvena ir jokių potvynių nebuvo. Tada pasistato ten namą, potvynis užlieja jį ir jo teritoriją, o tuomet jau žmogus skundžiasi, kad draudimas jam nieko nekompensuoja“, – šypteli hidrologė.

Projekto ICEREG eiga ir praktinė nauda 

Be kitų privalumų, projektas ICEREG bus naudingas ir žmonėms, atsakingiau žiūrintiems į savo gyvenamosios vietos pasirinkimą. Planuojama sudaryti ir Lietuvos hidrometeorogijos tarnybos internetiniame tinklalapyje publikuoti specialų žemėlapį, kuriame bus pažymėtos vietos su didesne ledo sangrūdų potvynių rizika. Tiesa, žemėlapis iš pradžių neapims visos Lietuvos.

„Šiuo konkrečiu projektu mes analizuosime šiaurinių Lietuvos upių (Ventos, Mūšos, Lėvens) ir pietinių Latvijos upių baseinus. Tačiau projekto metu sukursime metodiką, kuri, esant poreikiui, leis ištirti ir visų kitų Lietuvos upių baseinus“, – pasakoja dr. J. Kriaučiūnienė.

2026-aisiais planuojamo užbaigti projekto metu bus sumodeliuotos ir kartografuotos Latvijos ir Lietuvos ledo sangrūdų pažeidžiamiausios teritorijos. „Pirmiausia atliksime istorinių duomenų analizę Šiaurės Lietuvos upėse ir nustatysime dviejų upių ruožus, keliančius didžiausią pavojų gyventojams“, – projekto eigą trumpai pristato V. Akstinas. „Tuomet atrinktuose upių ruožuose atliksime modeliavimo darbus, įvertindami skirtingų tikimybių ledo sangrūdų susiformavimą ir kaip jos gali paveikti aplinkines teritorijas bei gyventojus. Kitaip tariant, bendrinė analizė, kuri leis nustatyti problemines vietas ir įvertinti, kiek jos pavojingos visuomenei“, – apibendrina hidromorfologijos ekspertas.

J. Kriaučiūnienė atskirai geru žodžiu pamini kolegas iš Suomijos aplinkos instituto (SYKE): „ICEREG projekte taikysime Suomijoje SYKE mokslininkų sukurtą skaitmeninį ledo sangrūdų formavimosi modelį, integruotą kartu su HEC-RAS hidrodinaminiu modeliu. Ledo sangrūdų modelis, žinoma, pritaikytas Suomijos upėms, tad mes turėsime šį modelį adaptuoti Lietuvos sąlygomis, užpildydami jį savo duomenimis ir sukalibruodami taip, kad jis duotų tinkamus rezultatus mūsų upėms. Suomių kolegos ne tik sutiko pasidalyti savo modeliu, bet ir apmokys, supažindindami su visomis jo galimybėmis“, – džiaugiasi J. Kriaučiūnienė. 

Anot jos, suvedus hidrometeorologinius duomenis ir įsitikinus, kad skaičiavimai atitinka istorinius, faktinius potvynių rezultatus, bus galima imtis ateities prognozių: tyrinėti įvairius klimato kaitos scenarijus, keisti temperatūros, kritulių rodiklius ir matyti potencialų ledų sangrūdų formavimąsi nors ir šimtą metų į ateitį.

ICEREG projekto metu sukurtas modelis bus taikomas, siekiant pagerinti šiuo metu egzistuojančią ankstyvojo perspėjimo sistemą, įtraukiant ir informaciją apie ledo sangrūdų sukeliamus potvynius. Sėkmingas projekto įgyvendinimas turėtų ne tik padidinti regionų, susiduriančių su šiomis problemomis, saugumą, bet ir sumažinti potencialią ekonominę žalą. 

Nuotraukoje – balandžio 3 d. Rygoje įvyko projekto įvadinis susitikimas, kuriame susitiko trijų projektą vykdančių organizacijų atstovai.


ICEREG projekte, vadovaujamame Latvijos aplinkos, geologijos ir meteorologijos centro, dalyvauja Lietuvos energetikos institutas ir Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie AM

Projektą bendrai finansuoja Europos Sąjunga. Visas projekto biudžetas – 654 082,50 Eur. Bendrasis Europos regioninės plėtros fondo finansavimas – 523 266,00 Eur.

Šis straipsnis parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Straipsnį sukūrė bei už jo turinį visiškai atsako Lietuvos energetikos institutas ir jis nebūtinai atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

2024 m. balandžio mėnesio antrasis dešimtadienis

Balandžio mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 7,0 °C (teigiama 0,3° anomalija). Vėsiausia buvo šiaurės vakarinėje dalyje 5,8–6,0 °C (neigiama 0,1–0,3° anomalija), kitur šiaurinėje  šalies pusėje buvo 6–7 °C (-0,2…0,3° anomalija), pietinėje pusėje buvo 7,0–8,0 °C (teigiama 0,1–1,1° anomalija), išskyrus Birštono ir Druskininkų apylinkes, kur buvo šilčiausia, dešimtadienio vidurkis buvo atitinkamai 8,3 °C ir 8,5 °C. Žemiausia vidutinė dešimtadienio temperatūra registruota Skuode, 5,8 °C (1 pav.). Aukščiausia paros oro temperatūra 17,7 °C registruota 12 d. Druskininkuose, žemiausia – 20 d. Akmenėje, -3,4 °C.

1 pav. Balandžio mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra

Antrąjį balandžio dešimtadienį vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje buvo 19,9 mm (1,5 SKN). Mažiausiai kritulių buvo Žemaičių aukštumoje, Klaipėdos–Ventės ruože ir rytiniame pakraštyje, 4–15 mm (0,6–1,2 SKN), didžiojoje šalies dalyje kritulių registruota 15–30 mm (0,9–2,1 SKN), gausiausiai palijo Suvalkijoje ir Molėtuose, 30–45 mm (2,4–3,2 SKN (2 pav.). Didžiausias kritulių kiekis registruotas Kazlų Rūdoje, 43,5 mm, mažiausias – Joniškyje 4,6 mm. 18 d. Kazlų Rūdoje ir Marijampolėje registruoti pavojingo lietaus1 atvejai.

2 pav. Balandžio mėnesio antrojo dešimtadienio kritulių kiekis

Balandžio antrąjį dešimtadienį Saulė Lietuvoje vidutiniškai švietė 46 val. (0,7 SKN): nuo 32,2 val. Lazdijuose iki 64,5 val. Nidoje. (3 pav.).

3 pav. Balandžio mėnesio antrojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė

Antrojo dešimtadienio antroje pusėje vietomis ore ir arčiau dirvos paviršiaus ryto valandomis fiksuotos šalnos – temperatūra ore krito iki -1,6 °C, arčiau dirvos paviršiaus – kai kur iki -6 °C.

Vidutinė dirvožemio temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie 9–10 °C, žemiausia temperatūra šiame gylyje buvo fiksuota 4–7 °C, aukščiausia temperatūra šiame gylyje siekė iki 14–19 °C. Žemiausia dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje visoje šalyje nukrito iki 5–8 °C, o aukščiausia siekė iki 12–15 °C. 

Kauno MS antrąjį balandžio mėnesio dešimtadienį fiksuotos žemos ir vidutinės UVI indekso reikšmės, kurių nuokrypis vidutiniškai buvo 0,5 UVI mažesnis už daugiametį (2001–2020 m.) vidurkį (2,9). Šiomis dienomis aukščiausia UVI indekso reikšmė (3,2) buvo fiksuojama 14 d., mažiausia – (0,8) 20 d., kur nuokrypis nuo šios dienos daugiamečio vidurkio lygus -2,5.

Bendrasis ozono kiekis (toliau – BOK) išmatuotas Kauno MS antrąjį balandžio mėnesio dešimtadienį (410 DU1) buvo vidutiniškai 9 % didesnis už daugiametį (1993–2022 m.) šio dešimtadienio vidurkį (378 DU). Aukščiausia BOK reikšmė (452 DU) fiksuota 16 d., o mažiausia 11 d. (359 DU). Atitinkamai šių dienų vidutiniai paros nuokrypiai nuo daugiamečių šių parų BOK vidurkių sudarė 21 % ir -7 %.


1pavojingas lietus – kai per 12 val. ar trumpesnį laikotarpį iškrenta 15–49 mm kritulių.

21 DU – 1/1000 cm storio ozono sluoksnis normaliomis sąlygomis – Dobsono vienetas.

2024-04-22 | Įgyvendinamas projektas „Nacionalinio EuroHPC partnerystės kompetencijos centro veiklų įgyvendinimas“

Vilniaus universitetas (Fizikos fakultetas ir Matematikos ir informatikos fakultetas) kartu su partneriais Kauno technologijos universitetu, Vilniaus Gedimino technikos universitetu, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos įgyvendina projektą „Nacionalinio EuroHPC partnerystės kompetencijos centro veiklų įgyvendinimas“.

Projekto tikslas – stiprinti superkompiuterių (HPC), didelio našumo duomenų apdorojimo (HPDA) ir dirbtinio intelekto (AI) kompetencijas Lietuvoje, skatinti jų panaudojimą pramonės sektoriuje ir moksliniuose tyrimuose bei plėtoti tarpdisciplinines bendradarbiavimo galimybes tarp universitetų, įmonių ir valdžios institucijų.

Projekto trukmė – nuo 2023 01 01 iki 2025 12 31. Bendra projekto vertė – 1 000 018,68 Eur.

Projektas bendrai finansuojamas 2021–2027 metų ES fondų investicijų programos (sutartis Nr. 10-051-P-0001) ir Europos našiosios kompiuterijos bendrosios įmonės (sutartis Nr. 101101903) lėšomis.

2024-04-19 | LHMT lankėsi ECMWF atstovai

Balandžio 18 d. turėjome svečių. Lankėsi ECMWF Liaison (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts; lietuviškai – Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras) grupės pranešėjai, taip pat dalyvavo Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros meteorologai.

Visą dieną vykusioje konferencijoje išgirdome šešis skirtingus pranešimus. Stijn Vermoote (ECMWF Vartotojų informavimo ir įtraukimo skyriaus vadovas) pateikė klausytojams apžvalginis pristatymą apie ECMWF strategiją, vykdomus atnaujinimus bei papasakojo apie „Copernicus“ programą. Po trumpos pertraukos pranešimus pristatė ECMWF analitikas Ervin Zsoter pristatęs kritulių ir pavojingų orų prognozių turimus ECMWF produktus. Taip pat, EFAS ir GloFAS (Europos ir pasaulio informuotumo apie potvynius sistemos) bei jų privalumus ir kylančius iššūkius. Emma Pidduck (ECMWF duomenų politikos ir partnerystės koordinatorė) papasakojo apie ECMWF pastangas perkelti savo kasdienių skaičiavimų duomenų išvestį iš GRIB 1 versijos failo formato į GRIB 2 versiją, kuri yra gerokai pažangesnė už senąją. Savo pranešimą apie sezonines–ilgalaikes prognozes pristatė Tim Stockdale (Tyrimų skyriaus vyriausiasis mokslininkas).

Keleto pranešimų cikle gyvai ir nuotoliu dalyvavę LHMT specialistai ir kiti klausytojai įsitikino, jog nežiūrint kylančių įvairių iššūkių ECMWF procesai bei turimi modeliai nenustoja tobulėti, o netolima ateitis taip pat yra daug žadanti.

Nuotraukose – keletas akimirkų iš vykusios konferencijos, kuri įvyko atnaujintoje LHMT susirinkimų salėje ☁

2024 m. balandžio mėnesio pirmasis dešimtadienis

Balandžio mėnesio pirmojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C  (teigiama 5,6° anomalija) – tai šilčiausias pirmasis balandžio dešimtadienis nuo 1961 m., iki šiol šilčiausias buvo 1984 m. (8,1 °C). Vėsiausia buvo šiaurės vakariniame pakraštyje, Kuršių nerijoje ir pajūryje, 8,3–9,0 °C (teigiama 4° anomalija), šilčiausia – Pietų Lietuvoje, 11,0–12,1 °C (teigiama 5,9–6,6° anomalija), kitur 9–11 °C (teigiama 5,1–6,1° anomalija)  (1 pav.). Žemiausia oro temperatūra -2,5 °C registruota 4 d. Šilutėje. Ypatingai šilta buvo dešimtadienio pabaigoje – registruoti 8, 9 ir 10 dienų nauji šilumos rekordai Lietuvoje: 8 d. 25,0 °C (Druskininkai), 9 d. 28,4 °C (Birštonas, tai ir karščiausia dešimtadienio diena), 10 d. 27,0 °C (Šalčininkai). Rekordas pasiektas ir 1 d. – 23,8 °C Druskininkuose.

1 pav. Balandžio mėnesio pirmojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra

Pirmąjį balandžio dešimtadienį vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje buvo 16 mm (lygus SKN). Didžiojoje šalies dalyje kritulių kiekis neviršijo 15 mm, buvo 4–15 mm (0,3–1,0 SKN). Gausiau palijo rytinėje pusėje, 15–45 mm (1,1–2,0 SKN), pačiame pakraštyje ­45–50 mm (2,9–3,0 SKN. (2 pav.). Mažiausiai kritulių teko Šeduvai (4,3 mm), didžiausias kiekis registruotas Švenčionyse (49,4 mm) ir Dūkšte (48,0 mm). Balandžio 3 d. vietomis Rytų Lietuvoje registruoti pavojingo1 lietaus atvejai, stipriausias lietus fiksuotas Dūkšte – 32,8 mm/12 val.

2 pav. Balandžio mėnesio pirmojo dešimtadienio kritulių kiekis

Balandžio pirmąjį dešimtadienį Saulė Lietuvoje vidutiniškai švietė 40,3 val. (0,7 SKN): nuo 31,0 val. Klaipėdoje iki 55,4 val. Varėnoje. (3 pav.).

3 pav. Balandžio mėnesio pirmojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė

Vidutinė dirvožemio temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie 9–11 °C, žemiausia šiame gylyje fiksuota temperatūra buvo 2–5 °C, aukščiausia temperatūra šiame gylyje siekė 16–23 °C. Žemiausia dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje visoje šalyje nukrito iki 4–7 °C, o aukščiausia siekė 13–17 °C.

Daug kur pietiniuose ir rytiniuose šalies rajonuose balandžio 5–8 d. vidutinei oro temperatūrai pasiekus ir viršijus 10 °C temperatūrą, prasidėjo aktyviosios augalų vegetacijos sezonas. Šiemet tai įvyko vidutiniškai 20 dienų ankščiau lyginant su SKN.  

Sparčiai šylant orams suaktyvėjo augalų vegetacija – daug kur pradėjo skleistis vaismedžių ir vaiskrūmių pumpurai, kai kur pasirodė šalpusnių ir kiaulpienių žiedynai.

Kauno MS pirmąjį balandžio mėnesio dešimtadienį fiksuotos žemos ir vidutinės UVI indekso reikšmės, kurių nuokrypis vidutiniškai buvo 0,3 UVI mažesnis už daugiametį (2001–2020 m.) vidurkį (2,2). Šiomis dienomis aukščiausia UVI indekso reikšmė (2,7) buvo fiksuojama 10 d., mažiausia – (0,6) 3 d., kur nuokrypis nuo šios dienos daugiamečio vidurkio lygus -1,7.

Bendrasis ozono kiekis (toliau – BOK) išmatuotas Kauno MS pirmąjį balandžio mėnesio dešimtadienį (399 DU2) buvo vidutiniškai 4 % didesnis už daugiametį (1993–2022 m.) šio dešimtadienio vidurkį (385 DU). Aukščiausia BOK reikšmė (462 DU) fiksuota 3 d., o mažiausia 7 d. (343 DU). Atitinkamai šių dienų vidutiniai paros nuokrypiai nuo daugiamečių šių parų BOK vidurkių sudarė 22 % ir -12 %.


1pavojingas lietus – kai per 12 val. ar trumpesnį laikotarpį iškrenta 15–49 mm kritulių.

2 1 DU – 1/1000 cm storio ozono sluoksnis normaliomis sąlygomis – Dobsono vienetas.

2024-04-11 | Sukurtas meteorologinių ir hidrologinių archyvinių duomenų peržiūros modulis

Informuojame, kad buvo sukurtas ir nuo šiol iš pagrindinės meteo.lt svetainės skyrelio „Klimatas“ yra pasiekiamas archyvinių duomenų peržiūros modulis (archyvas.meteo.lt). Šis įrankis bus patogus visiems, kurie nori pasižiūrėti ar parsisiųsti, pavyzdžiui, ankstesnėmis dienomis išmatuotus meteorologinius ir hidrologinius rodiklius. Taip pat yra galimybė duomenis atvaizduoti grafikų pavidalu. Labai kviečiame išbandyti naująjį įrankį. Apie pastebėtas klaidas informuokite mus el. paštu nuomones@meteo.lt

Taip pat primename, kad kovo pabaigoje meteo.lt svetainėje (Klimatas > Lietuvoje klimatas > SKN) atnaujinome Saulės spinduliuotės elementų ir oro temperatūros rekordų duomenų rinkinius. Ten pat surasite ir kitus svarbiausius hidrometeorologinius duomenis: oro temperatūrą, kritulių kiekį, sniegą, vėją, žaibų išlydžius, hidrologinius metraščius, įvairius žemėlapius ir kt.

Na o meteo.lt API galite rasti 30 dienų valandinius vandens lygio ir temperatūros duomenis beveik iš šimto vandens matavimų stočių (VMS). Be hidrologinių atverti ir orų prognozių (7 dienų) duomenys. Dar rasite 10 metų faktinių orų istoriją iš 18 pagrindinių Lietuvos meteorologijos stočių su kiekvienos dienos valandiniais oro temperatūros, vėjo greičio, gūsių ir krypties bei debesuotumo, atmosferos slėgio, santykinio oro drėgnio, kritulių kiekio ir orų sąlygų duomenis. Visa tai rasite ir naujajame archyvinių duomenų peržiūros modulyje (archyvas.meteo.lt).

NEŽINANTIEMS KAS YRA API: meteo.lt API (angl. Application programming interface) įgalina gauti ir naudotis viešai teikiamais LHMT meteorologijos ir vandens matavimo stotyse išmatuotais duomenimis bei sudarytomis orų prognozėmis (Harmonie / ECMWF orų modeliai). Naudodamiesi meteo.lt API, galite integruoti mūsų teikiamus meteorologinius duomenis į savo kuriamas programas.

2024 m. kovo mėn. apžvalga

Kovo mėn. vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 4,2 °C (teigiama 3,3° anomalija). Šiaurės rytiniame pakraštyje buvo vėsiausia, 3,4–3,5 °C (teigiama 3,5° anomalija), šilčiausia – pietvakariniame pakraštyje, pietinėje šalies dalyje ir kai kuriuose centriniuose rajonuose, 4,5–5,0 °C (teigiama 2,9–3,3° anomalija), kitur buvo 3,5–4,5 °C (teigiama 2,7–3,7° anomalija) (1 pav.). Aukščiausia parų oro temperatūra siekė 18,8–25,5 °C, žemiausia buvo nukritus iki -8,5…-2,3 °C. Aukščiausiai temperatūra pakilo iki 25,5 °C Druskininkuose 31 d. – tai naujas kovo mėnesio aukščiausios temperatūros rekordas. Paros šilumos rekordas viršytas dar 3 kartus: 1 d. 13,9 °C (Druskininkai), 16 d. 14,1 °C (Varėna) ir 30 d. 22,4 °C (Druskininkai). Šalčiausia buvo 8 d. Varėnoje, -8,5 °C.

1 pav. Kovo mėnesio vidutinė oro temperatūra

Vidutinis kritulių kiekis kovo mėnesį Lietuvoje buvo 21,9 mm (0,6 SKN). Didžiojoje Lietuvos dalyje kritulių kiekis neviršijo 20 mm (10–20 mm, 0,3–0,6 SKN), Pietvakarių ir Vakarų Lietuvoje (išskyrus priešvėjinę Žemaičių aukštumos pusę) bei vietomis šiaurinėje ir rytinėje šalies dalyse 20–30 mm kritulių (0,5-0,8 SKN), priešvėjinėje Žemaičių aukštumos pusėje 30–40 mm (0,8 SKN) (2 pav.). Mažiausiai kritulių 10,6 mm buvo registruota Dotnuvoje, daugiausiai – 37,8 mm Pagėgiuose.

2 pav. Kovo mėnesio kritulių kiekis

Kovo mėn. Saulė Lietuvoje vidutiniškai spindėjo 153,4 val. (1,1 SKN), ilgiausiai Dūkšte, 176,6 val., trumpiausiai Kybartuose, 134,9 val. (3 pav.).

3 pav. Saulės spindėjimo trukmė kovo mėnesį

Didžiausias vėjo greitis siekė 13,1–18,1 m/s.

Mėnesio pradžioje pirmajame dešimtadienyje orams atvėsus didžiojoje šalies dalyje dirvožemiai vėl įšalo. Rytų ir Pietų Lietuvoje įšalas susiformavo iki 5 cm. Vakarų Lietuvoje įšalas susidarė tik vietomis – Šilutės apylinkėse buvo matuota iki 3 cm, o Telšių apylinkėse iki 5 cm. Antrasis kovo dešimtadienis prasidėjo šiltais orais ir baigiančiu tirpti dirvožemio įšalu Rytų ir Pietų Lietuvoje. Trečią kovo dešimtadienį orai Lietuvoje toliau šilo ir dirvožemiai jau beveik niekur neįšalo, išskyrus vieną dieną Varėnos apylinkėse, kur išmatuotas 2 cm įšalas, kuris iki kitos dienos sutirpo.

Kovo 26–27 d. visoje šalyje vidutinei paros oro temperatūrai pakilus aukščiau 5 °C, prasidėjo augalų vegetacijos sezonas. Šiais metais augalų vegetacijos sezono pradžia prasidėjo vidutiniškai 11 dienų ankščiau lyginant su SKN.

Vidutinė dirvožemio temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie 4–5 °C, žemiausia šiame gylyje fiksuota iki -2..1 °C, aukščiausia siekė  12–18 °C. Žemiausia dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje visoje šalyje laikėsi apie 0–2 °C, aukščiausia šiame gylyje siekė 10–14 °C.

Bendrojo ozono kiekis (toliau – BOK) išmatuotas (385 DU1) Kauno MS kovo mėnesį (neįtraukiant 13 d. duomenų dėl spektrofotometro programos sutrikimo) atitiko daugiametį (1993–2022 m.) vidurkį (386 DU). Šio mėnesio pirmojoje pusėje vyravo neigiamų nuokrypių tendencija, o antrojoje – teigiamų. Aukščiausia BOK reikšmė fiksuota 25 ir 29 d. (453 DU), kur šių parų nuokrypis nuo daugiametės vidutinės maksimalios kovo mėnesio reikšmės (401 DU) atitinkamai sudarė 13 %, tačiau absoliučios kovo mėnesio maksimalios reikšmės (574 DU, kuri išmatuota 2018-03-03) neviršijo 21 %. Mažiausios reikšmės registruotos 7 d. (330 DU) ir 8 d. (316 DU), kur atitinkamai šių dienų nuokrypiai nuo daugiametės vidutinės minimalios vasario mėnesio reikšmės (376 DU) sudarė -12 % ir -16 %, tačiau absoliutų kovo mėnesio minimumą (264 DU, išmatuotą 1997-03-10 d.) viršijo 25 ir 20 %.

4 pav. Ozono kiekio kaita (DU) Kauno MS kovo mėnesį

Po drėgno ir vandeningo vasario, nuo kovo mėnesio pradžios stebimas vandens lygio kritimas.

Vidutinis kovo mėnesio vandens lygis svyravo nuo 1 iki 76 cm aukščiau (pietvakariniai, rytiniai rajonai) iki 4–48 cm žemiau (šiaurinė, vakarinė Lietuvos dalis) vidutinio daugiamečio kovo mėnesio vandens lygio. Nemune ties Rusne kovo 9 dieną pagaliau baigtas stebėti ir stichinis vandens lygis (stebėtas nuo sausio 25 d.).

Tauragno ežero vidutinis vandens lygis daugiametę kovo reikšmę viršijo 44 cm. 21-ąją mėnesio dieną ledo danga ežere jau nebebuvo fiksuojama. Kauno mariose ties Birštono ir Darsūniškio vandens matavimo stotimis, vandens lygis buvo atitinkamai 67 cm ir 76 cm aukščiau daugiamečio vidurkio.

Vis šylant orams pamažu pradėjo šilti ir vandens telkiniai. Paskutinę mėnesio dieną vandens temperatūra upėse siekė 8–10, Kuršių mariose 9–10,  Baltijos jūroje ~7 laipsnius šilumos.

5 pav. Vandens lygis Lietuvos upėse kovo mėnesį

1 1 DU – 1/1000 cm storio ozono sluoksnis normaliomis sąlygomis – Dobsono vienetas.

Plačiau apie kovo mėnesio sąlygas skaitykite čia

2024 m. kovo mėnesio trečiasis dešimtadienis

Kovo mėnesio trečiojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 7,3 °C (teigiama 5,0° anomalija) – tai antras pagal šiltumą trečiasis kovo dešimtadienis nuo 1961 m., šilčiausias buvo 2007 m. – 8,1 °C . Vėsiausia buvo Šiaurės vakarų ir Šiaurės rytų Lietuvoje bei Šalčininkų apylinkėse  6,5–7,0 °C (teigiama 3,9–5,0° anomalija), šilčiausia – Pietvakarių Lietuvoje ir kai kuriuose centriniuose rajonuose 7,5–8,1 °C (teigiama 5,0–5,3° anomalija), kitur 7,0–7,5 °C (teigiama 4,4–5,3° anomalija) (1 pav.). Žemiausia oro temperatūra registruota 21 d. Varėnoje -4,0 °C, aukščiausia – 31 d. Druskininkuose, 25,5 °C – tai naujas šios paros ir kovo mėn. aukščiausios oro temperatūros rekordas. Taip pat pasiekti naujas 30 d. rekordas – 22,4 °C, Druskininkai.

1 pav. Kovo mėnesio trečiojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra

Vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje buvo 16,4 mm (1,4 SKN). Didžiojoje šalies dalyje iškrito 10–20 mm (0,8–2,2 SKN), centriniuose rajonuose ir Šalčininkų apylinkėse kritulių registruota mažiausiai, 5–10 mm (0,5–0,6 SKN), priešvėjiniuose Žemaičių aukštumos šlaituose, kai kuriuose pietvakariniuose ir pietiniuose rajonuose bei Rokiškyje, Pakruojyje ir Švenčionyse 20–26 mm (1,5–2,5 SKN). Didžiausias kritulių kiekis 25,8 mm registruotas Pagėgiuose, mažiausias – 5,0 mm Dotnuvoje.

2 pav. Kovo mėnesio trečiojo dešimtadienio kritulių kiekis

Trečiąjį kovo dešimtadienį Saulė Lietuvoje vidutiniškai švietė 59,8 val. (0,9 SKN): nuo 48,9 val. Biržuose iki 71,2 val. Nidoje (3 pav.).

3 pav. Kovo mėnesio trečiojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė

Trečiąjį kovo dešimtadienį orai Lietuvoje ir toliau šilo, todėl dirvožemiai jau beveik niekur neįšalo, išskyrus vieną dieną Varėnos apylinkėse, kur išmatuotas 2 cm įšalas, kuris iki kitos dienos sutirpo.

Vidutinė dirvožemio temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie 6–8 °C, žemiausia temperatūra šiame gylyje buvo fiksuota 0–3 °C, aukščiausia temperatūra šiame gylyje siekė iki 12–18 °C. Žemiausia dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje visoje šalyje nukrito iki 1–4 °C, o aukščiausia siekė iki 10–14 °C.

Bendrasis ozono kiekis (toliau – BOK) išmatuotas Kauno MS trečiąjį kovo mėnesio dešimtadienį (408 DU1) buvo vidutiniškai 7 % didesnis už daugiametį (1993–2022 m.) šio dešimtadienio vidurkį (381 DU). Aukščiausia BOK reikšmė (453 DU) fiksuota 25 ir 29 d., o mažiausia 30 d. (358 DU). Atitinkamai šių dienų vidutiniai paros nuokrypiai nuo daugiamečių šių parų BOK vidurkio sudarė 17 % (25 d.), 20 % (29 d.) ir -6 % (30 d.).


1 1 DU – 1/1000 cm storio ozono sluoksnis normaliomis sąlygomis – Dobsono vienetas.

2024-04-02 | Pasiektas kovo mėn. aukščiausios oro temperatūros rekordas

Dėl nuo Šiaurės Afrikos trumpam plūstelėjusios labai šiltos oro masės ilgasis savaitgalis buvo vasariškai šiltas. Dėl to užfiksuoti kovo 3031 ir balandžio 1 d. rekordai. Be to, kovo 31-ąją beveik visose pagrindinėse Lietuvos meteorologijos stotyse buvo išmatuota aukščiausia kovo mėnesio oro temperatūra.

Iki ilgojo Velykų savaitgalio pati aukščiausia kovo mėn. temperatūra Lietuvoje buvo išmatuota 1968 m. kovo 30 d. Kybartuose, kuomet oras sušilo iki 21,8 °C. Šeštadienį, kovo 30 d., šis rekordas buvo pagerintas. Druskininkuose sušilo iki +22,4 °C. Na o Velykų dieną nė paros neišsilaikęs rekordas dar kartą buvo pagerintas, kadangi ir vėl Druskininkuose oras įkaito net iki +25,5 °C. Taigi, iki savaitgalio net 56 metus laikęsis rekordas buvo viršytas 3,7 laipsnio.

Be to pasiekti ir vietiniai rekordai 16 iš 18 pagrindinių Lietuvos meteorologijos stočių. Labiausiai ankstesnis rekordas buvo pagerintas Vilniuje kur skirtumas tarp senojo ir naujojo rekordo siekia net 4,9 laipsnio. Tuo tarpu, Nidoje ir Laukuvoje, dėl ne tiek daug sušilusio oro, rekordai nepakito. Laukuvoje iki rekordo pakartojimo pritrūko 0,6 laipsnio, o Nidoje – 1,7 ° (žr. žemėlapyje).

Žemėlapyje: juoda spalva – naujasis kovo mėn. šilumos rekordas, raudona – senasis rekordas (jeigu neperbrauktas, tuomet jis nebuvo pagerintas).

Taip pat, daugelis pastebėjo, kad ilgojo savaitgalio dienomis danguje šviečianti Saulė buvo labai neryški. Saulėtekiai ir saulėlydžiai atrodė labai neįprastai, o dangus – visiškai išblukęs. Kaltininkas – su anomalia šiluma nuo Šiaurės Afrikos Lietuvą bei visą regioną pasiekusios Sacharos dykumos dulkės. Dulkių koncentracija buvo užtektinai didelė, jog jos aiškiai matytųsi iš palydovo. Dalyje vietovių Saulę papildomai dangstė ir plunksniniai debesys, vietomis buvo užfiksuoti neryškūs Saulės halo ratilai. Prie žemės paviršiaus dulkės truputį sumažino matomumą. Na o antradienį dar daugiau jų pasiekė žemesnius atmosferos sluoksnius, todėl Lietuvoje labai pablogėjo aplinkos oro kokybė.

Kairėje – Sentinel-3 OLCI palydovo nuotrauka (2024-04-01, apie 12 val.), kurioje matomos dulkės virš Baltijos šalių. Dešinėje – taip atrodė dangus ir Saulė dėl užslinkusių dulkių.

Na o artimiausiu metu orai sparčiai keisis. Šilta ir dulkėta oro masė pasitrauks, aplinkos oras bus vėl bus švaresnis. Trečiadienis ir ketvirtadienis mūsų šalyje bus labai vėsūs. Kitomis dienomis po truputį atšils, tačiau naujų rekordų bent jau kurį laiką nefiksuosime. Naujausią sinoptiko orų prognozę rasite čia.

Parengė: meteorologas Gytis Valaika