2024-06-27 | Audra, kuri mus aplenkė: kaip sudaromos ir kaip dažnai pasitvirtina orų prognozės?

Birželio 19 d. Lietuvą galėjo pasiekti didžiausia audra per pastarąjį penkmetį. Laimei, stichija mus aplenkė, tačiau praūžė vos už 30 kilometrų nuo Lietuvos sienos, padarydama rimtos žalos Latvijoje ir Baltarusijoje. Įvertinusi didelį visuomenės susidomėjimą, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) nori supažindinti orų prognozavimo procesu ir priimtais sprendimais, susijusiais su šia audra.

Orų prognozavimo procesas

Orų prognozės sudaromos pasitelkiant įvairias technologijas – nuo palydovų, radarų, lazerių iki paprasčiausių termometrų. Meteorologijos stotys renka duomenis apie atmosferos sąlygas, tokias kaip temperatūra, vėjas, krituliai, matomumas ir debesuotumas. Šie duomenys perduodami meteorologinių tarnybų sinoptikams tolesnei jų analizei. Naudodami matematikos lygtis, įvairius skaitmeninius modelius ir kitus metodus, sinoptikai sudaro orų prognozes. Skirtingi metodai leidžia kritiškai įvertinti įvairias prognozes ir parinkti labiausiai tikėtiną scenarijų, perspėjant visuomenę bei valstybės ir savivaldybių institucijas apie artėjančius orų pokyčius.

Prognozėms sudaryti LHMT naudoja du pažangius skaitmeninius modelius – ribotos teritorijos labai aukštos raiškos modelį Harmonie ir globalų mažesnės skiriamosios gebos modelį ECMWF. Šie modeliai, automatiškai atnaujina orų prognozes ir žemėlapius atitinkamai kas 3 ir 6 valandas.

Skaitmeninių modelių prognozių tikslumas siekia net 85–90 %, tačiau vasarą, kai padažnėja perkūnijų ir audrų formavimasis, šis tikslumas gali būti gerokai mažesnis.Taigi, nors modelių sudaromos prognozės nuolat tobulėja ir tampa vis tikslesnės, tačiau pasitaiko atvejų, kai jos gali neatitikti realybės ir nesutapti su vaizdu už lango.

Neįvykusi birželio 19-tosios audra

Praėjusią savaitę perspėjimus dėl galinčių kilti pavojingų orų reiškinių LHMT išplatino dar antradienį, o trečiadienio naktį savo perspėjimus išleido ir gerą reputaciją tarp meteorologų turinti ESTOFEX tarnyba (European Storm Forecast Experiment).

Europos sinoptikai, kurie specializuojasi sudarant pavojingų vasariškų audrų prognozes, Rytų Lietuvai paskelbė patį aukščiausią (trečiąjį) audrų pavojaus lygį. Per 20 metų tai yra vos trečias kartas, kuomet mūsų valstybei buvo suteiktas toks lygis. Trečio lygio audras lydi intensyvios perkūnijos, smarkūs vėjai ir stambi kruša (ir bent teoriškai galintys susiformuoti viesulai).

Birželio 19-tosios ryte dalis LHMT naudojamų skaitmeninių modelių rodė palankias, kita dalis – ne tokias palankias sąlygas stipriai audrai susiformuoti. Remdamiesi savo patirtimi, LHMT sinoptikai parengė labiausiai tikėtinų ir potencialiai pavojingų orų prognozę, kuri nesutapo su skaitmeninio orų modelio prognoze. Siekiant užtikrinti visuomenės ir turto saugumą, nutarta remtis sinoptikų analize, todėl skaitmeninio orų modelio duomenų teikimas LHMT interneto svetainėje buvo laikinai išjungtas, išvengiant klaidinančios informacijos sklaidos.

Audros poveikis kaimyninėms šalims

Nors Lietuvą audra aplenkė, mūsų kaimynams gamta nebuvo tokia gailestinga. Trečiadienio popietę Daugpilyje ir Latgalos regione siautė stipri audra. Latvijos gelbėjimo tarnyba pranešė gavusi 19 iškvietimų dėl nuvirtusių medžių, kurie kai kur prispaudė automobilius ir sutrikdė eismą.

Audra Daugpilyje FOTO: Ivars Soikāns / Latvijos naujienų agentūra

Audra Daugpilyje FOTO: Ivars Soikāns / Latvijos naujienų agentūra

Audra Daugpilyje FOTO: Ivars Soikāns / Latvijos naujienų agentūra LETA

Baltarusijoje didžiausia žala kliuvo Gardino sričiai, kur audra sugadino 47 namų stogus, užfiksuoti 73 medžių virtimo atvejai. Kruša ir stiprūs vėjai sukėlė didelių problemų, o krentantis medis mirtinai sužalojo moterį. Minske per valandą iškrito 23,4 mm lietaus, dėl ko vėlavo viešasis transportas, ir susidurta su kitais iššūkiais. Dėl nuvirtusių medžių buvo sutrikdytas traukinių judėjimas, o elektros tiekimo sutrikimai užfiksuoti 571 gyvenvietėje.

Audra Baltarusijoje FOTO: BALTARUSIJOS NEPAPRASTŲJŲ SITUACIJŲ MINISTERIJOS NUOTR.

Audra Baltarusijoje FOTO: BALTARUSIJOS NEPAPRASTŲJŲ SITUACIJŲ MINISTERIJOS NUOTR.

Norime pabrėžti, jog reaguoti į ekstremalaus pavojaus pranešimus yra būtina visada, nes perspėjimai rengiami atsakingai ir remiantis kruopščia įvairių duomenų analize. Tokio lygio perspėjimai kaip šis būna labai retai – vos keletą kartų per metus. LHMT tikslas buvo, yra ir bus teikti patikimą informaciją ir kuo tikslesnes prognozes, įspėti apie artėjančius pavojingus orų reiškinius ir užtikrinti visuomenės ir turto saugumą.

Parengė: LHMT Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo vyriausiasis specialistas Eligijus Labanauskas

2024-06-26 | Per karštį saugokime savo sveikatą

LHMT perspėja apie pavojingą meteorologinį reiškinį – karštį. Birželio 27 d. Pietvakarių Lietuvoje daug kur oras įkais iki 30–33 laipsnių karščio. Birželio 28 d. daugelyje rajonų aukščiausia oro temperatūra sieks 30–34 laipsnius karščio. Birželio 29 d. bus gaiviau, dieną sušils iki 23–28 (pajūryje – iki 20–22) laipsnių. Birželio 30 d. oras vėl įkais iki 27–32 laipsnių karščio.

Karštis gali paveikti kiekvieno žmogaus sveikatą, bet ypač jautrūs yra kūdikiai ir vaikai iki 4 metų amžiaus, 65 metų amžiaus ir vyresni žmonės, asmenys, turintys antsvorio, dirbantys sunkų fizinį darbą, sergantys įvairiomis ligomis (endokrininės, inkstų, širdies ir kraujagyslių sistemų). Per karščius galima nukentėti dėl nudegimų, šilumos smūgio, Saulės smūgio, hipoksijos (deguonies bado). Atsižvelgdami į tai, specialistai ragina nebūti abejingiems savo ir artimųjų sveikatai.

Karštą dieną specialistai rekomenduoja, kaip apsisaugoti nuo karščio keliamų grėsmių

  • Stengtis būti patalpose, kuriose yra įrengti ventiliatoriai ar oro kondicionieriai. Nesant tokių sąlygų namuose, planuoti laiką taip, kad jis būtų praleistas vėsiose patalpose: bibliotekoje, kino teatre, prekybos centre ar pan. Svarbu, kad patalpos oro temperatūra nebūtų žemesnė nei 18 °C.
  • Dažniau gerti skysčių – visą dieną po truputį, nelaukiant, kol pradės kamuoti troškulys. Geriausiai tam tinka mineralinis, mineralizuotas, geriamasis arba pasūdytas vanduo. Vengti alkoholinių gėrimų, skysčių su kofeinu, gėrimų su cukrumi ar saldikliais – jie skatina didesnį skysčių išsiskyrimą.
  • Vengti riebių ir sunkiai virškinamų patiekalų. Valgyti daugiau skystų produktų, lengvai virškinamų liesų pieno produktų, vaisių ir daržovių. Maistas, pavyzdžiui, mėsa, kuris turi daug baltymų, didina metabolinės šilumos gamybą ir skatina vandens netekimą.
  • Einant į lauką, užsidėti galvos apdangalą arba vietoj jo naudoti skėtį. Taip pat lauke dėvėti Saulės akinius su UVA ir UVB filtru.
  • Dėvėti lengvus, šviesius, natūralaus audinio, neveržiančius ir orui pralaidžius drabužius.
  • Naudoti apsauginius kremus nuo Saulės su kuo didesniu apsaugos faktoriaus skaičiumi (30 SPF ir daugiau). Apsauginiais kremais pasitepti reikia 30 min. prieš išeinant į lauką.
  • Poilsiui gamtoje pasirinkti vietą pavėsyje, vengti tiesioginių Saulės spindulių, riboti buvimo saulėkaitoje laiką, būti po skėčiais. Ypač pavojinga užmigti Saulės atokaitoje.
  • Nepalikti uždarytame automobilyje vyresnio amžiaus ar neįgalių žmonių, vaikų, gyvūnų, net ir tuo atveju, kai visi langai atviri. Automobiliai labai greitai įkaista, todėl likusiems automobilyje gali grėsti šilumos smūgis. Patikrinti, ar vaikiškos sėdynės paviršius bei saugos diržai nėra per karšti, kad vaikas nenusidegintų.
  • Riboti fizinį aktyvumą, ypač vidurdienį – nuo 11 iki 17 valandos. Susiplanuoti sodo, daržo ir kitus ūkio darbus taip, kad jie būtų atliekami anksti ryte arba vakare. Dirbantiems karštyje darbuotojams numatyti specialias pertraukas vėsioje vietoje, kurių trukmę ir dažnumą darbdavys nustato savo nuožiūra, tačiau ne rečiau nei kas 1,5 val.
  • Dažnai naudotis vėsiu dušu ar vonia.
  • Palaikyti vėsią namų aplinką. Langus uždengti šviesios spalvos užuolaidomis, ritininėmis užuolaidomis ar medžiaga su aliuminio paviršiumi, kuri atspindėtų Saulės spindulius. Dienos metu namuose uždaryti langus ir juos atverti tik vakare, kai oro temperatūra būna nukritusi.
  • Dieną naudoti kuo mažiau elektrinių įrenginių, dirbtinės šviesos, nes tai sukuria papildomo karščio.
  • Jeigu yra galimybė, miegoti vėsesniame kambaryje.
  • Sergant širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, stebėti savo sveikatos būklę. Atminti, kad esant dideliems karščiams paskirtų vaistų poveikis gali pakisti, todėl būtina pasitarti su šeimos gydytoju dėl vaistų vartojimo ir jų dozės.
  • Skubiai kreiptis medicinos pagalbos:
    Gausiai prakaituojant ir pasireiškus raumenų mėšlungiui (traukuliams);
    Kūno temperatūrai pakilus >40 °C, esant karštai ir šlapiai odai;
    Radus sumišusį ar be sąmonės žmogų.

Informaciją parengė Higienos instituto ir Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro specialistai (Ilona Burkauskienė el. p. ilona.burkauskiene@hi.lt ir Karolina Nevero el. p. k.nevero@essc.sam.lt)

Naujausią orų prognozę rasite mūsų svetainėje, skiltyje „Specialisto komentaras“.
Įvairių naudingų patarimų kaip pasiruošti pavojingiems reiškiniams rasite čia.

2024 m. birželio mėnesio antrasis dešimtadienis

Birželio mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 16,4 °C (teigiama 0,5° anomalija). Vėsiausia buvo Šiaurės rytinėje Lietuvos dalyje, 14,8–15,5 °C (teigiama 0,0–0,7° anomalija), didžiojoje šalies dalyje vyravo 15,7–16,9 °C temperatūra (teigiama 0,1–1,1° anomalija), o šilčiausia buvo pietinėje dalyje, 17,0–17,7 °C (teigiama 0,6–1,3° anomalija). Žemiausia paros oro temperatūra 4,3 °C registruota 13 d. Šeduvoje, aukščiausia 29,1 °C 18 d. Druskininkuose.

1 pav. Birželio mėnesio antrojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra

Antrąjį birželio dešimtadienį vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje buvo 15,5 mm (0,6 SKN). Daugiausiai kritulių iškrito rytų–pietryčių dalyje ir Panevėžyje, 30–43 mm (1,4–1,5 SKN), mažiausiai iškrito šiaurės vakariniuose ir pietvakariniuose rajonuose , 4–10 mm (0,2–0,4 SKN), kitur 10–30 mm (0,4–1,3 SKN) (2 pav.). Daugiausiai kritulių iškrito Šumske, 42,5 mm. Mažiausiai kritulių teko N. Akmenei (4,2 mm). Birželio 14, 17–18 dienomis vietomis Rytų Lietuvoje registruoti pavojingi1 lietūs.

2 pav. Birželio mėnesio antrojo dešimtadienio kritulių kiekis

Birželio antrąjį dešimtadienį Saulė Lietuvoje vidutiniškai švietė 88,8 val. (1,01 SKN): nuo 74,6 val. Klaipėdoje iki 100,6 val. Lazdijuose. (3 pav.).

3 pav. Birželio mėnesio antrojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė

Birželio antrąjį dešimtadienį sausra, kaip pavojingas meteorologinis reiškinys1, baigėsi Alytaus, Lazdijų ir Radviliškio r. sav., tačiau toliau tęsėsi kai kuriose Jurbarko ir Šakių r. sav. seniūnijose, o dešimtadienio paskutinę dieną šių savivaldybių seniūnijose buvo pasiektas ir stichinės sausros rodiklis2

 Vidutinė dirvožemio temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie 18–22 °C, aukščiausia temperatūra šiame gylyje siekė iki 24–32 °C. Aukščiausia dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje visoje šalyje kilo iki 24–28 °C. 

Kauno MS antrąjį birželio mėnesio dešimtadienį fiksuotos vidutinės ir aukštos UVI indekso reikšmės, kurių nuokrypis vidutiniškai buvo vos 0,1 UVI mažesnis ir atitiko daugiametį (2001–2020 m.) vidurkį (5,3). Šiomis dienomis aukščiausia UVI indekso reikšmė (5,7) buvo fiksuojama 20 d., mažiausia – (4,8) 17 d., kur nuokrypis nuo šios dienos daugiamečio vidurkio lygus -0,5.

Bendrasis ozono kiekis (toliau – BOK) išmatuotas (359 DU3 ) Kauno MS antrąjį birželio mėnesio dešimtadienį buvo vidutiniškai 2 % didesnis už daugiametį (1993–2022 m.) šio dešimtadienio vidurkį (352 DU). Visų dešimtadienio dienų (išskyrus 15 ir 16 d.) BOK reikšmės viršijo šio dešimtadienio vidurkį. Aukščiausia BOK reikšmė (381 DU) fiksuota 14 d., o mažiausia 16 d. (335 DU). Atitinkamai šių dienų vidutiniai paros nuokrypiai nuo daugiamečių šių parų BOK vidurkių sudarė 8 % ir -6 %.


1 pavojingas lietus – kai per 12 val. ar trumpesnį laikotarpį iškrenta 15–49,9 mm kritulių.

2pavojingas meteorologinis reiškinys – sausringas laikotarpis augalų vegetacijos metu skelbiamas, kai 30 parų vidutinės oro temperatūros vidurkis (°C) ≥5 ir 15 iš eilės einančių parų TPI vidurkis <3,5.

3stichinis meteorologinis reiškinys – sausra augalų vegetacijos laikotarpiu skelbiama, kai 30 parų vidutinės oro temperatūros vidurkis ≥5 °C ir 30 iš eilės einančių parų TPI vidurkis <3,5.

4 1 DU – 1/1000 cm storio ozono sluoksnis normaliomis sąlygomis – Dobsono vienetas.

2024-06-21 | Su vasaros saulėgrįža!

Vasaros saulėgrįža kasmet įvyksta vis kitu laiku, birželio 20 arba 21 dieną. Šiemet ji formaliai įvyko dar birželio 20 d. 23:50 val. (Lietuvos laiku), tačiau dažniausiai yra minima birželio 21-ąją. Šiaurės pusrutulyje baigėsi astronominis pavasaris ir prasidėjo astronominė vasara, o tuo pačiu, buvo pasiektas šviesiojo metų pusmečio pikas.

Daugelyje pasaulio kultūrų vidurvasaris (vasaros saulėgrįža) pažymimas šventėmis ir apeigomis (Lietuvoje – Joninių arba Rasų šventė). Tikima, kad vidurvasario naktis yra stebuklinga, jos metu galima įgauti mistinių galių, labai dažnai kūrenami laužai, siekiant atbaidyti piktąsias jėgas. 👻

Taigi, dabar lieka dar trys mėnesiai ir žengsime į tamsųjį metų pusmetį. O kol kas, maždaug iki liepos vidurio, dienos ilgumo pokyčių daugelis net nepajusime ir tik vasaros antroje pusėje dienos trukmė vis labiau ims trumpėti. Nuo rugpjūčio grįš astronominės naktys (kuomet pilnai sutemsta), tada išskris danguje nardantys čiurliai ir aplinka vis labiau primins besiartinantį rudenį.

Eumetsat. Meteosat 0 degree Natural Colour Enhncd. Full disc high resolution. Nuotraukos viršuje raudonai pažymėta Lietuvos teritorija. Palydovinė nuotrauka užfiksuota 2024-06-21, 9 val. ryte (Lietuvos laiku).

Pateiktoje šiandienos ryto palydovinėje nuotraukoje (iš ~35800 km aukščio) galite matyti, kad Žemės šiaurinis pusrutulis yra labiau apšviestas Saulės nei pietinis. Būtent todėl turime skirtingus metų laikus ir šiuo metu pas mus yra vasara, o dienos labai ilgos.

Kokie orai numatomi ilgąjį Joninių savaitgalį galite sužinoti mūsų svetainės skiltyje „Specialisto komentaras“ (prognozė būna atnaujinama kasdien bent du kartus: anksti ryte ir popiet).

2024-06-19 | Audra Lietuvoje: kokia yra Europos sinoptikų sudaryta prognozė?

Perspėjimus dėl laukiančių pavojingų orų prognozių antradienį išplatino LHMT, o trečiadienio naktį savo perspėjimus išleido ir nemažą reputaciją tarp meteorologų turinti ESTOFEX tarnyba (European Storm Forecast Experiment, liet. Europos audrų prognozių eksperimentas).

Europos sinoptikai, kurie specializuojasi pavojingų vasariškų audrų prognozavime, Rytų Lietuvai paskelbė patį aukščiausią (trečiąjį) audrų pavojaus lygį. Per 20 metų tai yra vos 3 kartas, kuomet mūsų valstybei suteikiamas toks lygis. Pagrindinis kylantis pavojus – intensyvios perkūnijos, smarkūs vėjai ir stambi kruša (ir bent teoriškai galimi susiformuoti viesulai).

Nežiūrint suteikto aukščiausio pavojaus lygio ne visuomet šios prognozės išsipildo, kadangi atmosferoje nuolat vyksta dinamiški procesai ir, deja, kai kurios prognozės būna iš dalies klaidingos. Lygiai taip pat teoriškai gali nutikti ir šiandien, kadangi skirtingi orų modeliai pateikia labai nevienareikšmiškus rezultatus. Gali nutikti ir taip, jog daugelis prognozuotų baisumų gali praslinkinti kaimyninės Baltarusijos teritorija arba išlikti tik pačiuose Lietuvos pietryčių ir rytų pakraščiuose, tačiau audrų rizika vis tiek išlieka labai aukšta. Sekite oficialias prognozes rašomas kas keletą valandų („Artimiausių valandų prognozė“) ir radarų informaciją, kur matysite kaip slenka audros.

ESTOFEX prognozę anglų k. galite rasti čia.

2024-06-13 | Kviečiame registruotis į karo komendantūras taikos metu

Kiekvienas žmogus turi žinoti savo vaidmenį valstybės gynyboje ir įgyti praktinių gebėjimų, reikalingų priešintis, nes žinios suteikia užtikrintumo. Tam, kad visi suprastų savo vaidmenis, Lietuvos kariuomenėje yra keičiama karo komendantūrų struktūra taikos metu. Tai dar vienas būdas, leisiantis piliečiams prisidėti prie valstybės gynybos.

Piliečiai, norintys prisidėti prie valstybės gynybos ir įgyti karinių įgūdžių, registruotis gali artimiausiame Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos (KPKT) padalinyje (šiuo metu Lietuvoje veikia 26 regioniniai KPKT padaliniai) arba užpildžius anketą karys.lt. Registracija į taikos meto komendantinius vienetus tęsis iki rugpjūčio 31 d.

Pakeista karo komendantūrų struktūra taikos metu bus sukurta Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos bei jau egzistuojančių komendantūrų pagrindu. Greta paskirtų komendantų ir jų pavaduotojų bei komendantinių vienetų atsiras galimybė rengti rezerve esančius asmenis taikos metu bei patriotiškai nusiteikusiems piliečiams suteikti karybos žinių, integruoti į komendantinių vienetų struktūrą.

Komendantūrų komendantiniai vienetai taikos metu bus užpildyti profesinės karo tarnybos kariais, priskirtais parengto rezervo karo prievolininkais, Lietuvos šaulių sąjungos komendantiniais šauliais ir pilietiškais asmenimis. Taikos metu jų karinį rengimą užtikrins Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP). Platus komendantūrų tinklas leis paruošti pilietiškai nusiteikusius asmenis, kad šie galėtų gintis ir ginti svarbius objektus konkrečiose, jiems gerai pažįstamose gyvenamosiose vietose.

Į komendantūras gali užsirašyti visi patriotiškai nusiteikę piliečiai. Visų specialybių ir išsilavinimo žmonės, norintys pasirengti krašto gynybai ir įgyti bazinių karinių žinių ir įgūdžių yra laukiami komendantūrose.

Ketinama užtikrinti komendantinių vienetų aprūpinimą ginkluote ir ekipuote (pratybų metu). Asmenys suregistruoti į Komendantinius vienetus, bus rengiami 3–10 dienų per metus, kviečiant į pratybas šio padalinio sudėtyje, kartu su kitais parengtojo rezervo kariais, numatytais į šiuos vienetus.

Karo atveju piliečiai, įtraukti į komendantūrų sąrašus ir įgiję karinių įgūdžių, padės ginti savo miestelį ar rajoną, saugos gyvenamojoje aplinkoje esančius svarbius objektus. Komendantiniams vienetams priklausantys asmenys rūpinsis svarbių objektų jų mieste ar rajone apsauga, įrenginės ir saugos kontrolės postus, užtikrins komendanto valandos laikymosi taisykles, dalyvaus turto rekvizicijos procese, stebės aplinką, kovos su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis ar atliks kitas, Lietuvos kariuomenės pavestas užduotis.

Planuojama, kad jau spalio mėnesį karo komendantūrų kariniuose vienetuose bus pradėtas karinis rengimas.

LR Krašto apsaugos ministerijos parengtas pranešimas

2024 m. birželio mėnesio pirmasis dešimtadienis

Birželio mėnesio pirmojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 16,5 °C (teigiama 1,0° anomalija). Vėsiausia buvo Žemaičių aukštumos vakarinėje dalyje, 15,5–16,0 °C (teigiama 0,8–1,0° anomalija), didžiojoje šalies dalyje vyravo 16,0–16,5 °C temperatūra (teigiama 0,4–1,0° anomalija), pietvakariniuose, dalyje Vidurio Lietuvos rajonų, šiaurės rytiniame pakraštyje ir Šiaulių apylinkėse 16,5–17,0 °C (teigiama 0,–1,2° anomalija), o 4-iose stotyse vidutinė dešimtadienio temperatūrą buvo aukštesnė nei 17,0 °: Birštone (17,2 °C), Druskininkuose(17,3 °C), Nidoje (17,6 °C), ir Ventėje (18,0 °C) (teigiama 2,1° anomalija) (1 pav.). Žemiausia paros oro temperatūra 4,0 °C registruota 7 d. Molėtuose, aukščiausia 28,7 °C 2 d. Druskininkuose.

1 pav. Birželio mėnesio pirmojo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra

Pirmąjį birželio dešimtadienį vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje buvo 21,7 mm (1,4 SKN). Daugiausiai kritulių iškrito Kretingos–Skuodo ruože, 40–60 mm (3,8–5,2 SKN), kitur Šiaurės Vakarų Lietuvoje, pietiniuose ir pietrytiniuose rajonuose bei Biržų ir Jonavos r. sav. 20–40 mm (1,3–2,9 SKN), kitur 5–20 mm (0,7–1,8 SKN) (2 pav.). Daugiausiai kritulių iškrito Kretingoje, 57,4 mm – daugiau nei 5 kartus viršijo dešimtadienio ir 4 % viso mėnesio SKN. Mažiausiai kritulių teko Šakiams (6,3 mm) ir Kazlų Rūdai (6,8 mm).

2 pav. Birželio mėnesio pirmojo dešimtadienio kritulių kiekis

Birželio pirmąjį dešimtadienį Saulė Lietuvoje vidutiniškai švietė 91,3 val. (0,9 SKN): nuo 69,6 val. Vilniuje iki 112,8 val. Nidoje. (3 pav.).

3 pav. Birželio mėnesio pirmojo dešimtadienio Saulės spindėjimo trukmė

Sausringas laikotarpis, kaip pavojingas1 meteorologinis reiškinys, kai kuriose Lazdijų r. sav. seniūnijose ir vienoje Alytaus r. sav. seniūnijoje, pradėta fiksuoti birželio 4 d. Paskutinę dešimtadienio dieną sausra, kaip pavojingas reiškinys buvo fiksuojama Alytaus, Lazdijų, Jurbarko ir Šakių r. sav. seniūnijose.

Vidutinė dirvožemio temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie 19–23 °C, aukščiausia temperatūra šiame gylyje siekė iki 27–32 °C. Aukščiausia dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje visoje šalyje kilo iki 23–27 °C.

Kauno MS pirmąjį birželio mėnesio dešimtadienį fiksuotos vidutinės UVI indekso reikšmės, kurių vidutinis nuokrypis buvo 0,8 UVI mažesnis už daugiametį (2001–2020 m.) vidurkį (5,3). Šiomis dienomis aukščiausia UVI indekso reikšmė (5,2) buvo fiksuojama 4 d., mažiausia – (4,0) 10 d., kur nuokrypis nuo šios dienos daugiamečio vidurkio lygus -1,6.

Bendrasis ozono kiekis (toliau – BOK) išmatuotas (379 DU2) Kauno MS pirmąjį birželio mėnesio dešimtadienį (išskyrus 8 d. dėl spektrofotometro programos sutrikimo) buvo vidutiniškai 8 % didesnis už daugiametį (1993–2022 m.) šio dešimtadienio vidurkį (352 DU). Visų dešimtadienio dienų BOK reikšmės viršijo šio dešimtadienio vidurkį. Aukščiausia BOK reikšmė (398 DU) fiksuota 7 d., o mažiausia 6 d. (363 DU). Atitinkamai šių dienų vidutiniai paros nuokrypiai nuo daugiamečių šių parų BOK vidurkių sudarė 13 % ir 3 %.


1 sausra augalų vegetacijos laikotarpiu – pavojingas reiškinys, kai 15 iš eilės einančių parų TPI<3,5

2 1 DU – 1/1000 cm storio ozono sluoksnis normaliomis sąlygomis – Dobsono vienetas

2024-06-11 | Aktuali informacija planuojantiems poilsį pajūryje

Vasara prasidėjo ir daugelis nors kartą keletui dienų planuoja nuvykti prie Baltijos jūros. Taigi, aktualia tampa ne tik orų prognozė pajūrio regionui, tačiau ir kokia yra vandens temperatūra (ypač norintiems maudytis kuo šiltesnėje jūroje). Todėl visiems primename, jog mūsų svetainėje galite surasti ne tik įprastas (orų), bet ir jūrines prognozes, kurias sudaro Klaipėdoje budinčios hidrometeorologijos specialistės.

Jūrinių prognozių ieškokite meteo.lt svetainės skiltyje „Prognozės“ ➡️ „Jūrinės prognozės“. Ateinančios paros specialisto paruošta prognozė kartu su žemėlapiu būna atnaujinama kasdien apie pietus. Joje surasite informaciją ne tik apie prognozuojamą vėjo kryptį ir greitį, bet dar sužinosite apie prognozuojamus kritulius, matomumą, bangų aukštį ir oro bei vandens temperatūrą.

Taip pat primename, jog faktinę vandens telkinių (ir jūros) temperatūros informaciją (su 30 dienų istorija) rasite žemėlapyje bei lentelėje esančioje svetainės skiltyje „Dabar“ ➡️ „Vandens telkiniai“. Be to, planuojant ilgesnį laiką praleisti paplūdimyje verta pasitikrinti ir UV indekso prognozes skiltyje „Prognozės“ ➡️ „UV indeksas“.

Linkime smagių vasaros atostogų, gerų orų ir šiltos jūros! 🌞

2024-06-06 | Šių metų pavasaris buvo rekordiškai šiltas

Šių metų pavasaris buvo šilčiausias per visą modernių meteorologinių stebėjimų istoriją (t. y. nuo 1961 m.). Na o ilgamečiai Vilniaus oro temperatūros duomenys rodo, kad tai buvo šilčiausias pavasaris per beveik 250 metų!

Vidutinė pavasario oro temperatūra Lietuvoje siekė +9,4 °C. Iki šiol šilčiausias buvo 2014 m. pavasaris (+8,6 °C). Primename, jog vidutinė pavasario oro temperatūra yra +6,8 °C, todėl šių metų pavasaris buvo net 2,6 laipsnio šiltesnis už normą.

Tokį šiltą pavasarį lėmė ypač šilti kovo, balandžio ir gegužės mėnesiai. Kovo mėnuo (vidutinė oro temperatūra +2,3 °C) buvo ketvirtas šilčiausias (kartu su 2015 m. kovu), balandis (+8,5 °C) – penktas (kartu su 2014 m. balandžiu), o gegužė (+15,4 °C) buvo antra šilčiausia (kartu su 2013 m.) per visą modernių meteorologinių stebėjimų istoriją. Dėl tokių šiltų pavasario mėnesių augalai sužaliavo ~3 savaitėmis anksčiau nei įprastai, gamtoje jautėsi nuolatinis skubėjimas, kuris nusitęsė net į šių metų vasarą. Beje, ji taip pat prasidėjo anksčiau ~11 dienų, o Klaipėdos rajone – net daugiau nei trimis savaitėmis anksčiau.

Kaip galite matyti pateiktame temperatūros grafike, didžiąją kalendorinio pavasario dalį vyravo šiltesni už normą orai. Iš 92 dienų tik 25 dienos buvo šaltesnės už normą. Didžiausios teigiamos temperatūros anomalijos fiksuotos balandžio 9-ąją (net +12,7 laipsnio šilčiau už tos paros vidurkį), balandžio 1-ąją (+11,8°), kovo 31-ąją (+10,8°) ir balandžio 10-ąją (+9,4°). Didžiausios neigiamos temperatūros anomalijos fiksuotos balandžio 22–23 dienomis (anomalijos, atitinkamai, -6,7 ir -7,5 laipsnio), kuomet dalis šalies sulaukė gausaus sniego.

Primename, kad pavasarį buvo užfiksuoti net devyni nauji paros aukščiausios oro temperatūros rekordai. Kaip niekada šilta buvo kovo 1, 3, 16, 30–31 ir balandžio 1, 8–10 dienomis. Gegužės pabaigoje, nors ir buvo neįprastai šilta, tačiau šiek tiek iki naujų rekordų pritrūkome. Labai dažni šilumos rekordai kovą ir balandį buvo nulemti labai šiltų oro masių įsiveržimų iš pietų, nuo Šiaurės Afrikos (su tokio šilto oro srovėmis mus dažniau pasiekdavo ir Sacharos dulkės, išaugdavo atmosferos drumstumas bei oro tarša).

Naujausias metų, mėnesių ir dešimtadienių apžvalgas galite rasti čia.

Parengė: LHMT meteorologas Gytis Valaika

2024 m. gegužės mėn. apžvalga

Gegužės mėn. vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 15,4 °C (teigiama 2,9° anomalija). Tai antra pagal šiltumą gegužė (kartu su 2013 m.) nuo 1961 m. Šilčiausia buvo 2018 m. gegužė (16,4 °C). Šių metų pavasaris buvo pats šilčiausias nuo 1961 m. (vidutinė oro temperatūra 9,4 °C), iki šiol buvo 2014 m. pavasaris (8,6 °C).

Vėsiausia buvo Rytų Lietuvoje, šiaurės vakariniame pakraštyje ir Žemaičių aukštumos rytiniame šlaite, 14–15 °C (teigiama 2,1–2,5° anomalija), šilčiausia – Mažojoje Lietuvoje (be Klaipėdos ir dalies jos apylinkių) ir Jurbarke 16–17 °C (teigiama 4,1–4,3° anomalija), kitur – 16–17 °C (teigiama 2,1–3,6° anomalija (1 pav.). Aukščiausia oro temperatūra siekė 27,6–30,6  °C, žemiausia buvo nukritus iki -3,2…1,4 °C, Nidoje 4,2 °C, Ventėje 3,4 °C. Aukščiausia paros oro temperatūra registruota 30 d. Jonavoje 30,6 °C, žemiausia 12 d. Varėnoje -3,2 °C.

1 pav. Gegužės mėnesio vidutinė oro temperatūra

Gegužės mėnesį vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje buvo apie 34,9 mm (2/3 SKN), tačiau pasiskirstymas buvo labai netolygus. Didžiojoje šalies dalyje kritulių kiekis neviršijo 35 mm, buvo 10–35 mm (0,2–0,7 SKN), vietomis Aukštaitijoje, dalyje Vakarų ir Pietų Lietuvos 35–70 mm (0,6–1,4 SKN), Skuodo ir Tauragės apylinkėse 70–80 mm (1,3–1,9 SKN) (2 pav.). Daugiausiai kritulių per mėnesį iškrito Skuode (77,9 mm) ir Tauragėje (71,6 mm), mažiausiai – Lazdijuose (11,4 mm). Gegužės 6, 19–20, 25, 29 ir 31 dienomis vietomis registruoti pavojingi lietūs1, stipriausia liūtis registruota 25 d. Skuode, kai per – per 1 val. 10 min. iškrito 45,5 mm.

2 pav. Gegužės mėnesio kritulių kiekis

Gegužės mėnesį Saulės spindėjimo vidutinė trukmė Lietuvoje buvo 335 val. (1,2 SKN). Ilgiausiai Saulė švietė Šilutėje, 366,3 val., trumpiausiai – Varėnoje, 314,2 val. (3 pav.).

3 pav. Saulės spindėjimo trukmė gegužės mėnesį

Didžiausias vėjo greitis siekė 12,2–18,7 m/s, Tauragėje 20,3 m/s, Raseiniuose 21,6 m/s.

Gegužės mėnesio pirmą ir antrą dešimtadienį vietomis ore ir arčiau dirvos paviršiaus ryto valandomis fiksuotos šalnos. Pirmą dešimtadienį temperatūra ore krito iki -2 °C, arčiau dirvos paviršiaus – kai kur iki -6 °C, o antrąjį dešimtadienį, gegužės 12 d. ryto valandomis šalnos fiksuotos didžiojoje šalies dalyje. Šią dieną, žemiausios temperatūros fiksuotos Varėnos rajone – temperatūra ore krito iki -3,2 °C, arčiau dirvos paviršiaus iki -7,8 °C.

Meteorologinės vasaros, arba laikotarpio, kai vidutinė paros oro temperatūra pasiekia ir viršija 15 °C, pradžia visoje Lietuvoje fiksuota gegužės 20 d. Šiais metais meteorologinė vasara prasidėjo vidutiniškai 11 dienų ankščiau, o Klaipėdos rajone – daugiau nei trimis savaitėmis ankščiau nei SKN.

Vidutinė dirvožemio temperatūra 10 cm gylyje visoje šalyje svyravo apie 17–20 °C, žemiausia šiame gylyje 4–9 °C, aukščiausia 26–33 °C. Žemiausia dirvožemio temperatūra 20 cm gylyje visoje šalyje išliko laikėsi apie 7–11 °C, aukščiausia šiame gylyje siekė 22–28 °C.

Gegužės mėnesį Kauno MS buvo fiksuojamos žemos ir vidutinės UVI indekso reikšmės. Šio mėnesio vidutinis UVI indeksas (3,7) buvo (0,5) žemesnis už daugiametį (2001–2020 m.) vidurkį (4,2). Gegužę aukščiausia UVI reikšmė (4,8) buvo fiksuota 29 d., o mažiausia (1,1) 9 d. (nuokrypis nuo daugiamečio šios paros UVI vidurkio -2,8).

4 pav. UVI kaita Kauno MS gegužės mėnesį

Bendrojo ozono kiekio (toliau – BOK) gegužės mėnesio vidurkis (392 DU2) išmatuotas Kauno MS (neįtraukiant 5 d. duomenų dėl spektrofotometro programos sutrikimo) vidutiniškai 6 % viršijo daugiametį (1993–2022 m.) vidurkį (368 DU). Šio mėnesio 1–4 d. vyravo neigiamų nuokrypių tendencija nuo daugiamečio vidurkio, o likusiomis – teigiamų. Aukščiausia BOK reikšmė išmatuota 25 d. (417 DU), kur šios paros nuokrypis nuo daugiametės vidutinės maksimalios gegužės mėnesio reikšmės (379 DU) fiksuotas 10 % didesnis, tačiau absoliučios gegužės mėnesio maksimalios reikšmės (492 DU, kuri išmatuota 2021-05-08) neviršijo 15 %. Taip pat 25 d. išmatuota BOK reikšmė pagerino buvusį šios paros maksimumo rekordą, antroje vietoje atitinkamai palikusi 403 DU, fiksuotą 2010-05-25. Mažiausios reikšmės registruotos 1 d. (350 DU) ir 2 d. (351 DU), kur atitinkamai šių dienų nuokrypiai nuo daugiametės vidutinės minimalios gegužės mėnesio reikšmės (360 DU) sudarė -3 %, tačiau absoliutų gegužės mėnesio minimumą (302 DU, išmatuotą 2017-05-28 d.) viršijo 16 %.

5 pav. Ozono kiekio kaita (DU) Kauno MS gegužės mėnesį

Gegužės mėnesį daugelyje vandens matavimo stočių vidutinis vandens lygis buvo iki 38 cm žemesnis už vidutinį daugiametį vandens lygį, vietomis 4–55 cm aukštesnis už jį. Aukščiausi vandens lygiai upėse stebėti mėnesio pradžioje, vėliau prasidėjo vandens lygio kritimas. Kai kurių upių vandeningumas žymiai sumažėjo.

Vidutinis gegužės mėnesio vandens lygis Tauragno ežere buvo 20 cm aukštesnis nei šio mėnesio vidutinis daugiametis vandens lygis. Vandens lygiai žemesni už vidutinį daugiametį stebėti Nemune ties Birštonu ir Nemune ties Darsūniškiu, atitinkamai 17 ir 24 cm.

Vandens telkiniai visą mėnesį pamažu šilo. Paskutinę mėnesio dieną vandens temperatūra upėse siekė 16,7–22,4°C, ežeruose 19,8–22,9°C, Baltijos jūroje 9,0–13,4°C, Kuršių mariose 20,0–21,2°C.

6 pav. Vandens lygis Lietuvos upėse gegužės mėnesį
7 pav. Upių būklė gegužės mėn.

1 pavojingas lietus – kai per 12 val. ar trumpesnį laikotarpį iškrenta 15–49,9 mm kritulių

2 1 DU – 1/1000 cm storio ozono sluoksnis normaliomis sąlygomis – Dobsono vienetas

Platesnę informaciją apie gegužės mėnesį rasite čia